Sveitsi voittoon 36 vuoden jälkeen – Suomi jäi perälle

Riipivän jännittävä viisufinaali on huipentunut. Sveitsi kruunattiin vuoden voittajaksi myöhään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Maata edusti muunsukupuolinen Nemo kappaleella ”The Code”. Hän hurmasi raatien jäsenet ylivoimaisella suorituksellaan ja keräsi yhteensä 365 pistettä raatiäänestyksessä.

Vaikka Sveitsi hallitsi raatien äänestystä, yleisön suosikki oli tällä kertaa Kroatia. Kroatia keräsi eniten yleisöäänestyksen pisteitä, mutta Sveitsi jäi kauaksi yleisön suosiosta ja sai vain 227 pistettä yleisöäänistä, mikä oikeutti viidenteen sijaan yleisöäänestyksessä.

Tämä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, kun yleisön suosikki jäi voitotta Euroviisuissa. Viime vuonna Suomen edustaja Käärijä voitti selvästi yleisöäänestyksen, mutta voiton vei lopulta Ruotsi, joka sai suuren etumatkan raatipisteiden avulla.

Celine Dionin voiton jälkeen on kulunut lähes neljä vuosikymmentä, mutta nyt Sveitsi on jälleen valokeilassa Euroviisujen voittajana. Onnittelut Sveitsille upeasta suorituksesta ja voitosta, joka tulee olemaan unohtumaton niin maalle itselleen kuin kaikille euroviisufaneille ympäri maailmaa!

Suomen tulos oli monille pettymys. Windows95man oli toiseksi viimeinen heti etelänaapurimme Viron yläpuolella ennen yleisöpisteitä. Yhteissumma 38 riitti yhdeksänteentoista sijaan. Suurimmat potit menivät Kroatialle, Israelille ja Ukrainalle. Suomen yleisö antoi 12 pistettä Israelin Eden Golanille.

Kuva: EBU/eurovision.tv