Muistathan: Eurovision laulukilpailu 1992

Ruotsin televisio SVT isännöi kolmannet kisansa demokraattisesti maan kolmannessa kaupungissa, Malmössä. Kisasta tuli taas kerran englanninkielisten laulujen juhlaa Irlannin voittaessa, tuoden Johnny Loganille jo kolmannen voiton, tällä kertaa lauluntekijänä ja Britannian ja Maltan sijoittuessa toiseksi ja kolmanneksi. Tynkä-Jugoslavia nähtiin viisuissa viimeistä kertaa ja Serbia-Montenegro pääsi palaamaan viisulavalle vasta 12 vuotta myöhemmin. Myös EBUn pitkäaikainen valvoja Frank Naef siirtyi eläkkeelle tänä vuonna. Isäntämaan Ruotsin pelasti jumbosijalta vain Suomen Pave Maijasen sijoittuminen vieläkin alemmaksi vain 4 pisteellä.

Malmön messuhalli laajeni jäähallin puolelle viisufinaalia varten. Kisasta tuli tähänastisista suurin osanottajamäärältään, sillä vaikka Alankomaat palasi välivuodeltaan ei EBU hennonnut sulkea sen paikan edellisvuodeksi perinyttä Maltaakaan pois sen menestyttyä kohtalaisen hyvin Roomassa. Lisäksi EBU tiesi jo varmasti osallistujamäärän kasvavan seuraavana vuonna huimasti, kun itäisen Euroopan Yleisradioliitto OIRT (eli Intervisio) fuusioituisi läntiseen EBUun 1.1.1993. Liekö tämä suuri muutos sai vuodesta 1978 EBUn valvojana toimineen Frank Naefin siirtymään eläkkeelle juuri vuoden 1992 kisassa ei ole selvillä.
EUROVISION LAULUKILPAILU 1992
Ajankohta: 9.5.1992
Kilpailupaikka: Malmö isstadion, Malmö
Juontajat: Harald Treutiger ja Lydia Cappolicchio
Kapellimestari: Anders Berglund
Väliaikanumero: A Century of Dance (Trelleborgin tanssiorkesteri)
EBUn virallinen valvoja: Frank Naef
Lydia Cappoliccio reilusti pinkissä, juontajakollega Harald Treutiger sinisessä puvussaan sateenkaarisomisteella.
Kisojen maskotin selitettiin olevan satakielen ja Skoonen kansallislinnun risteytymä, näktergås.
Juontajilta Lydia Cappolichiolta ja Harald Treutigerilta toivottiin erityisesti rauhallisuutta ja kurinalaisuutta edellisvuoden kaaoksen jälkeen
Lava koristeltiin viikinkilaivan keulalla, mutta finaalille annettiin myös hyvin skoonelainen leima mm. lisäämällä aluillaan oleva Öresundin siltarakenne lavan taustalle, aloitus- ja väliaikanumeroissa käytettiin maakunnan kykyjä. Miespuolinen juontaja oli tullut tähdenlennon omaisesti kuuluisuuteen 24 karat-viihdeohjelman myötä ja oli suosittu valinta rauhallisuudessaan verrattuna Toton edellisvuoden kaoottiseen juontamiseen. Juontajaparikseen hän sai uutisankkurin ja ammattijuontajan Lydia Capolicchion.
Vuosi 1992 oli myös Euroopan Unionin syntyvuosi ja viisufinaali pidettiinkin Eurooppa-päivänä, toukokuun 9:nä. Vuoden 1990 tapaan kisalla oli myös animoitu maskotti, lintu nimeltä Eurobird, joka tahtipuikko kädessään esitteli postikortit. Illan juonnot tehtiin jälleen tervetuliaissanoja lukuunottamatta isäntämaan kielellä, ruotsiksi. Edellisvuoden kaaoksen jälkeen juontajien käsikirjoitus oli jaettu selostajille käännettynä versiona, mutta tätäkään versiota ei kukaan tuntunut käyttävän. Jatkossa juontokieli vaihtuikin kuin vahingossa englanniksi Irlannin isännöityä kolme kertaa peräkkäin.¨
Espanjan sokea laulaja aloitti illan, eikä saanut edes joidenkin odottamia myötätuntoääniä ja toikin maalleen pitkään aikaan huonoimman sijoituksen. Kreikan Cleopatra toi maalleen hyvän sijoituksen ja Kyproksen Evridiki palasi uudelleen viisulavalla vuonna 2007 Helsingissä. Ranskaa edustanut karibialais-ranskalainen kohautti huumemyönteisyydellään ja myös uhattuaan poistua kisoista, mikäli ei saisi itse määrätä esityksensä tv-ohjauksesta. Itse kappale Monté la riviè esitettiin kreolin kielellä.
Karibialainen suhtautuminen huumeisiin ei sopinut ruotsalaiseen yhteiskuntaan: Ranskaa edustanut Kali.
Pilasivatko taustaenkelit Christerin mahdollisuudet hyvään sijoitukseen kotikisoissa?

Isäntämaan Ruotsin edustaja Christer Björkman asui vielä Ruotsin karsinnan aikoihin Nizzassa. Miehellä oli ollut pari Svensktoppen-hittiä 80-luvulla, mutta oli ollut pitkään poissa julkisuudesta. Lauluntekijä Niklas Strömstedt oli kuitenkin ruotsalaisille tuttu ja Christerin sanottiin kuulostavankin Niklasilta. Jostakin syystä isäntämaa sai kuitenkinsiihen astisen huonoimman sijoituksensa sijoittuen toiseksi viimeiseksi. Jotkut laittoivat syyn taustalaulajien tahattoman koomiselle koreografialle, tosin itse artistikin oli silminnähden hermostunut kotilavalla. Miltei jumbosija ei kuitenkaan estänyt elinikäisen viisufanin, herra Björkmanin paluuta viisujen pariin: yritettyään artistina kahdesta Ruotsin karsinnoissa hän palasi vuonna 2002 Ruotsin karsintojen, Melodifestivalenin artistivastaavaksi jossa tehtävässä hän on edelleen vuonna 2008.

Kyproksen Evridiki palasi viisulavalla Helsingissä vuonna 2007.
Toisen saarivaltion Maltan Mary Spiteri lauloi voimalla pronssille.

Sveitsi oli joutunut vaihtamaan ensin valitun laulunsa Geraldine Olivier – ”Soleil, soleil”, joka oli nimestään huolimatta saksankieleisen Sveitsin ehdokas. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että Geraldine oli rikkonut karsintasääntöjä tarjotessaan samaa laulua myös ranskankieliselle kanavalle, jossa se ei ollut kuitenkaan päässyt jatkoon. Niinpä toiseksi sijoittunut Daisy Aufray sai hänen paikkansa. Saksan kappaleen oli jälleen kerran tehnyt Ralph Siegel, tekstintekijänään tavanomaisesti Bernd Meinunger. Myös yhtey Wind oli jo kokenut viisuympyröissä. Itävalta taasen kutsui lauluntekijäkseen Modern Talking -yhtyeen Dieter Bohlenin, joka tunnetusti oli Siegelin suurimpia vihamiehiä eikä maiden lauluntekijöiden välillä varmaankaan vaihdettu sanaakaan koko viisuviikolla.

Islannin värikäs Heart2Heart peittosi kaikki muut Pohjoismaat.
Suomen Pave Maijasen jumbosija heikensi maan viisumenestystilastoa entisestään.

Italiaa edustanut Mia Martini oli kisaillut jo Lontoossa vuonna 1977. Ruotsissa hän joutui mediapyörityksen kohteeksi lähinnä siksi, että Björn Borg oli tuolloin naimisissa Mian laulajasiskon Loredana Bertén kanssa. Mia kähisi kunniakkaalle neljännelle sijalle vuonna 1992 ja laulaja kuoli yksin vuonna 1995 yliannostukseen. Extra Nena oli viimeinen serbialainen laulaja viisulavalla 12 vuoteen, sillä maa joutui Euroopan Unionin ja samalla EBUn saartoon aina vuoteen 2003 saakka sotasyyllisyyssyytteiden vuoksi. Kappaleesta ”Ljubim te pesmama” tuli iso hitti Suomessa Paula Koivuniemen käännöksenä ”Miksi luoksesi jäänyt en”.

Britannian edustaja Michael Ball esiintyy vuonna 2008 Hairspray-musikaalissa naisena.
Irlannin Linda Martin liikehti minimaalisen vähän voimaballadinsa aikana.
Linda Martin palasi viisulavalle tultuaan jo kertaalleen niukasti toiseksi. Tällä kertaa valttikorttina oli jo kahdesti viisut voittaneen Johnny Loganin tekemä mahtiballadi Why Me, joka toi Irlannille ensimmäisen kolmesta perättäisestä voitosta. Walesilaissyntyinen musikaalitähti Michael Ball toi Britannialle tavanomaisen toisen sijan ja myös englanniksi laulanut Maltan Mary Spiteri otti pronssipallin.
Vuonna 1995 menehtyneen Mia Martinin Rapsodia on jo esitelty Viisulassa, linkki jutun lopussa.
Sveitsiläissyntyinen Frank Naef astui syrjään EBUn valvojen roolista juuri ennen Eurovision laajenemista itään.
Pohjoismaista parhaiten pärjäsi jälleen Islanti, joka pääsi ainoana kymmenen kärkeen. Tanskan ja Norjan vauhdikkaat esitykset sjoittuivat keskivälin molemmin puolin, mutta heikoimmin menestyivät Ruotsi ja Suomi. Suomi oli palannut rokahtavalle linjalleen ja lähettänyt matkaan pitkän linjan rokkarin Pave Maijasen. Pave kaatui kenraaliharjoituksissa lavalle tullessaan, mutta vaikka mitään onnettomuuksia ei itse finaalissa enää sattunutkaan, ei Yammailu miellyttänyt Euroopan raateja.
Englanninkieliset kappaleet saivat eniten ääniä tuomaristoilta, Suomen oli tyytyminen neljään pisteeseen
Johnny Logan on edelleen ainoa kolmesti voittajana onniteltu henkilö viisufinaalissa, tällä kertaa lauluntekijänä.

Kilpailukappaleet:

1 Espanja: Serafin – Todo esto es la música – 14. sija (33 pistettä)

2 Belgia: Morgane – Nous on veut des violons – 20. sija (11 p.)

3 Israel: Dafna – Ze rak sport – 6. sija (85 p.)

4 Turkki: Aylin Vatankos – Yaz bitti – 19. sija (17 p.)

5 Kreikka: Cleopatra – Olou tou kosmou i elpida – 5. sija (94 p.)

6 Ranska: Kali – Monté la riviè – 8. sija (73 p.)

7 Ruotsi: Christer Björkman – I morgon är en annan dag – 22. sija (9 p.)

8 Portugali: Dina – Amor d’agua fresca – 17. sija (26 p.)

9 Kypros: Evridiki – Teriazoume – 11. sija (57 sija)

10 Malta: Mary Spiteri – Little child – 3. sija (123 p.)

11 Islanti: Heart 2 Heart – Nei eða já – 7. sija (80 p.)

12 Suomi: Pave Maijanen – Yamma yamma – 23. sija (4 p.)

13 Sveitsi: Daisy Auvray – Mister Music Man – 15. sija (32 p.)

14 Luxembourg: Marion – Welter Sou fräi – 21. sija (10 p.)

15 Itävalta: Tony Wegas – Zusammen geh’n – 10. sija (63 p.)

16 Iso-Britannia: Michael Ball – One step out of time – 2. sija (139 p.)

17 Irlanti: Linda Martin – Why me? – Voittaja (155 p.)

18 Tanska: Lotte Nilsson & Kenny Lübcke – Alt det som ingen ser – 12. sija (47 p.)

19 Italia: Mia Martini – Rapsodia – 4. sija (111 p.)

20 Yugoslavia: Extra Nena – Ljubim te pesmama – 13. sija (44 p.)

21 Norja: Merethe Trøan – Visjoner – 18. sija (23 p.)

22 Saksa: Wind – Träume sind für alle da – 16. sija (27 p.)

23 Alankomaat: Humphrey Campbell – Wijs me de weg – 9. sija (67 p.)