Turkvisionin voitto Kazakstaniin

kazastan2Kazakstan voitti eilen illalla kisatun Turkvisionin laulukilpailun. Voittokappaleen ”Izin korem” esitti 27-vuotias Zhanar Dugalova (kuvassa). Nyt toista kertaa järjestetty Turkvisionin laulukilpailu kisattiin tällä kertaa Venäjälle kuuluvassa Tatarstanin tasavallan pääkaupungissa Kazanissa. Toiseksi kisassa sijoittui ”isäntämaan” Tatarstanin edustaja Aydar Suleyman kappaleella ”Altar chaba” ja kolmanneksi Baškortostanin Zaman kappaleella ”Kubair”.

Tänän vuonna kilpailuun osallistui 25 maata tai aluetta, joista 15 pääsi eilen kisattuun finaaliin. Toisin kuin euroviisuissa, Turkvisionin laulukilpailussa osallistujien ei tarvitse olla itsenäisiä valtioita vaan mukana nähdään myös ei-itsenäisiä alueita, joissa elää turkkilaisten sukulaiskansoja. Muitakin eroja euroviisuihin verrattuna löytyy. Kappaleiden kestoa ei ole rajattu kolmeen minuuttiin ja kilpailun voittaja valittiin pelkillä tuomariäänillä. Jokaisella kilpailuun osallistuneella maalla tai alueella oli yksi tuomari, joka arvosteli kilpailukappaleen asteikolla 1-10 heti esityksen jälkeen. Tämä on aiheuttanut jo pienimuotoisen polemiikin, sillä keskiviikon semifinaalissa toiseksi sijoittunut Turkki jäi eilisessä finaalissa viimeiseksi. Eurovoix-sivusto arveleekin tämän johtuvan siitä, että Turkin tuomari Sinan Akçıl, joka oli myös Turkin kilpailukappaleen säveltäjä, antoi keskiviikkoisessa semifinaalissa kilpailukappaleille useita alhaisia pisteitä varsinkin muihin tuomareihin verrattuna ja tämän taktikoinnin uskotaan kostautuneen maalle finaalissa.