Esittelyssä Moldova: Eduard Romanyuta – I want your love

Eduard 1Wienin euroviisuihin on aikaa enää alle kaksi kuukautta, joten on aika aloittaa vuotuinen artistiesittelysarjamme. Tutustumme siis tänäkin vuonna hieman tarkemmin jokaisen 40 osallistujamaan artistiin. Sarja etenee semifinaalien osalta esiintymisjärjestyksessä ja huipentuu toukokuun puolella seitsemään automaattisesti finaaliin pääsevään maahan. Ensimmäisenä esittelyvuoron saakin luonnollisesti ensimmäisen semifinaalin avaava Moldova ja heidän edustajansa Eduard Romanyuta.

Vaikka 22-vuotias Eduard edustaakin kisassa Moldovaa, on vaaleatukkainen laulaja kotoisin euroviisuista ainakin tämän vuoden taukoa pitävästä Ukrainasta. Musiikki tuli Eduardille tutuksi hyvin aikaisessa vaiheessa ja jo lapsena hän kiersikin useita kansainvälisiä laulukilpailuja. Ensiaskeleet kohti viisumaailmaa Eduard otti vuonna 2011, jolloin hän osallistui Ukrainan viisukarsintaan kappaleella ”Berega”,. Ensimmäinen yritys tarjosi tuolloin kilpailun seitsemännen sijan.

Eduard 2Liekö viisukärpänen puraissut Eduardia vuonna 2012, sillä heti seuraavana vuonna Eduard osallistui uudemman kerran Ukrainan karsintaan, tuolloin ruotsalaisten musiikkituottajien kanssa tehdyllä ”I’ll never let go”-kappaleella. Voittoa ei tullut tälläkään kertaa ja Eduard sijoittui kisassa viidenneksi. Kappale saavutti useampia palkintoja ja keräsi Youtubessakin nopeasti yli miljoona katsojaa. Seuraava vuonna Eduard tavoitteli Ukrainan edustuspaikkaa puolestaan kappaleella ”Get real with my heart”. Kolmas kerta paransi Eduardin sijoitusta jälleen pari sijaa ja tuloksena olikin kilpailun kolmas sija.

Eduardin tämänvuotisen kilpailukappaleen ”I want your love” on säveltänyt ruotsalainen Erik Lewander, joka on tehnyt aiemmin uraa erityisesti Aasiassa, ja sanoittaneet australialainen Hayley Aitken ja englantilainen Tom Andrews. Tarinan mukaan kappale on tehty aikoinaan Ukrainan viisukarsintoja ajatellen, mutta Ukrainan vetäytyessä kappale päätettiin lähettää naapurimaan karsintaan. Moldovan karsinnan voittaja valittiin hyvin tyypilliseen tapaan tuomariston ja katsojien äänten perusteella. Tuomariäänissä toiseksi sijoittunut Eduard voitti puhelinäänestyksessä toiseksi tulleen, mutta tuomariäänissä ilman pisteitä jääneen DoReDosin yli 3 000 äänellä. Tuomaristolta eniten pisteitä saanut Valeria Pașa jäi kokonaispisteissä toiseksi ollessaan yleisöäänissä vasta seitsemännellä sijalla. Kolmanneksi kokonaispisteissä sijoittui Moldovaa vuonna 2010 edustanut SunStroke Project, joka tavoitteli edustuspaikkaa tällä kertaan Michael Ran kanssa.

Vaikka Moldovan kilpailukappale olisikin tehty alkujaan Ukrainan karsintoja silmällä pitäen, onnistuu vaaleatukkainen nuori mies luomaan helposti yhteyden Moldovan ja hänen kappaleensa välille. Eurovision.tv -sivulla Eduard nimittäin kertoo omistavansa tämän kilpailukappaleensa moldovalaistytölle, johon on ihastunut.