Viisukuppilan arviot Ruotsin kenraaliharjoituksista

Viisukuppila oli mukana Melodifestivalenin kenraaliharjoituksissa. Harjoituksen perusteella kansainväliset raadit antavat jo pisteensä, eli puolet kilpailun pisteistä on nyt jo jaettu. Hallin permannolla harjoituksia seurasi myös kolme Viisukuppilan edustajaa, jotka kukin arvioivat jokaisen finalistin, esityksen ja yleisön reaktiot sekä yhdessä veikkasivat kappaleiden menestymismahdollisuudet.

1. David Lindgren – Shout It Out

itikka: David herätti Globenin mukavasti. Hänen hymyilevä, ystävällinen olemuksensa ja vauhdikas tanssishow keräävät varmasti mukavasti ääniä. Saattaa nipin napin nousta neljän parhaan joukkoon.

Marjukka: Onko laulu ajoittain vähän epäpuhdasta? Yritys on kova! Tästä tulee vähän vara-Saade -fiilis silti. Yleisön reaktio on innostunut. Ehkä Davidin aika on vuoden-parin päästä?

MrMemory: Jotenkin esittäjä ja kappale eivät sovi yhteen.

Viisukuppilan veikkaus menestysmahdollisuuksista: **

2. Thorsten Flinck & Revolutionsorkester – Jag reser mig igen

itikka: Thorsten kerää varsin ristiriitaisen vastaanoton yleisöltä, häntä joko rakastaa tai vihaa. Luultavammin tulee olemaan viiden parhaan joukossa.

Marjukka: A cappella -aloituksesta tulee Leonard Cohen-viboja. Lievää raspia ja kokemuksen ääntä. Yleisö ei räjähdä, mutta keskittyy kuuntelemaan. Tästä huokuu yllätysmenestyjän mahdollisuus.

MrMemory: En ymmärrä tästä mitään.

Viisukuppilan veikkaus menestysmahdollisuuksista: ***

3. Dead by April – Mystery

itikka: Erottuva ja mielenkiintoinen kappale, joka varmasti tulee keräämään yleisöääniä. Se, miten genre sitten taas uppoaa kansainvälisiin raateihin, onkin suuri arvoitus. Luultavasti vastakaikua muista maista ei tule ja jää finaalissa kaikesta huolimatta melko lähelle loppupäätä.

Marjukka: Jykevä jytinä, örinä ja moshaukset saavat ajoittain salin reagoimaan, mutta kyllä tämä silti on aika kapean yleisön juttu. Lordeja tämä ei tee. On silti kiinnostava ja positiivinen veto, että tämä on mukana.

MrMemory: Melodia on yksi illan parhaista.

Viisukuppilan veikkaus menestysmahdollisuuksista: ***

4. Lisa Miskovsky – Why Start a Fire

itikka: Kappale on tyylikäs, mutta helposti unohdettava. Kappale jää luultavimmin yleisöäänissä tunteita herättävien kilpailijoiden jalkoihin, mutta kansainväliset raadit saattavat antaa tälle kappaleelle enemmän vastakaikua.

Marjukka: Yleisö hurraa enemmän kuin parille edelliselle.  Kauniit, esim. enkelit, linnunsiivet tai jopa Venäjän Youddiphin mieleen tuovissa kaavuissa pyörivät tanssijat tuovat esitykseen visuaalisesti jotain aivan  uutta. Tuoko rauhallinen esitys liiaksi mieleen Anna Bergendahlin ja ”schlagerfiaskon”?

MrMemory: Ylläriainesta.

Viisukuppilan veikkaus menestysmahdollisuuksista: **

5. Top Cats – Baby Doll

itikka: Hyväntuulinen, mutta auttamattomasti retroaallossa myöhässä kulkeva kilpailukappale. Luultavimmin kappale on kilpailun pahin heittopussi ja ennakkosuosikki jumbopaikalle.

Marjukka: Fiftari-rockabilly on ajattomuudessaan silti vähän has-been: The Baseballsien hetki meni jo. Läskibasso ja go-go -tytöt vievät huomion. Onhan tämä tarttuva, vaikka tällaisia biisejä on 13 tusinassa. Saliyleisön reaktio on pelottavan riehakas.

MrMemory: Näyttää ja kuulostaa väliaikanumerolta.

Viisukuppilan veikkaus menestysmahdollisuuksista: *

6. Loreen – Euphoria

itikka: Yleisön reaktiot olivat selkeät: Loreen on kilpailun ehdoton kuningatar ja Dannyn pahin kilpailija kilpailun voitosta. Se, minkä Loreen häviää äänestävän Ruotsin äänissä Dannylle, saattaa kuitenkin tulla takaisin kansainvälisiltä tuomaristoilta.

Marjukka: Odotukset ovat suuret. Yleisö salissa räjähtää jo esittelyn aikana ylivoimaiseen reaktioon. Loreenin äänestä kuultaa flunssa ja lievä vaisuus. Esitys kantaa silti. Lopussa Loreenin ääni katosi hetkeksi kokonaan. En uskalla veikata aivan voittoon, silti tunnen suurta harmia: Loreenia sen olla piti!

MrMemory: Onko ennakkosuosikki sittenkin liian vaikeasti avautuva?

Viisukuppilan veikkaus menestysmahdollisuuksista: *****

7. Ulrik Munther – Soldiers

itikka: Ulrikilla on vahva fanikuntansa, mutta kantaako se vahvojen persoonien kisassa pitkälle? Mielestäni Ulrikilla ei siis ole välttämättä asiaa viiden parhaan joukkoon.

Marjukka: Astetta rokimpi, raffimpi, raakaäänisempi ja teinisuosikimmaksi tuotteistettu Paradise Oskar saattaa yllättää. Kuin Da Da Dam Avril Lavignen ja Maki Kolehmaisen tuottamana. Vahvatunnelmainen esityshän tämä on. Yllättääkö teiniäänillä?

MrMemory: Jos 14-vuotiaat tytöt saavat valita, on tämä voittaja. Mutta saldorajat luultavasti paukkuvat vastaan.

Viisukuppilan veikkaus menestysmahdollisuuksista: ****

8. Björn Ranelid feat. Sara Li – Mirakel

itikka: Yksi Melodifestivalenin puhutuimmista kappaleista, joka ei ehkä kuitenkaan lähde esityksenä lentoon. Kansainvälisille tuomaristoille Mirakel tuskin avautuu ja sitä kautta menestymismahdollisuudetkin ovat hyvin tiukassa kärkisijojen suhteen.

Marjukka: Melko camppi. Itseäni ympäröivä saliyleisö lähtee hyvin mukaan, mutta taitavat olla camp-ukkoja ja -akkoja, mediakatsomossa kun ollaan. Schlager-kliseet överiksi vetävä esitys on hauska ja hyvätuulinen, HeRRRRegud. Yleisö palkitsee naurulla ja aplodeilla, mutta en usko, että riittää kärkikahinoihin.

MrMemory: Täähän on oikeasti ihan hauska ja saa varmasti camp-ääniä.

Viisukuppilan veikkaus menestysmahdollisuuksista: *

9. Molly Sandén – Why am I Crying

itikka: Molly on yksi kilpailun suosituimmista artisteista ja tunteikas esitys kerää varmasti omat pisteensä niin kansainvälisiltä tuomareilta kuin puhelinäänestäjiltäkin. Sijoitus kolmen parhaan joukkoon ei ole mitenkään poissuljettu mahdollisuus.

Marjukka: Saako tämä herkkä, mutta uhmakas tilitys lisäpisteitä, kun yleisö ajattelee Mollyn ja Eric Saaden eroa? Ylä-äänissä pihinää ja kähinää, ääni ei aivan riitä. Sandén lyö itsensä rihmankiertämämekolla ja tuulikoneella viimeistään nyt läpi Melodi-jumalattarien joukkoon. Yleisö reagoi voimakkaasti. Tämänkaltainen biisi voi viedä vaikka koko potin.

MrMemory: Esiintymispaikka ja ainoa kunnon balladi kerää varmasti pisteitä joka puolelta.

Viisukuppilan veikkaus menestysmahdollisuuksista: ****

10. Danny Saucedo – Amazing

itikka: Yleisö suorastaa räjähtää Dannyn noustessa lavalle. Moni on sitä mieltä, että tänä vuonna on Dannyn vuoro voittaa. Kisa tulee olemaan tiukka ja Dannyllä on myös tänä vuonna erinomaiset mahdollisuudet räjäyttää potti ja kerätä voitto taskuunsa.

Marjukka: Vielä suurempi ennakkohurraus kuin Loreenille. Dannyllehän tämä on pedattu. Saliyleisö mylvii ja ryhmän yritys on energinen. Biisi ei ole yhtä vahva kuin Popular tai vaikkapa Euphoria: vauhtia on, mutta koukku ei jää mieleen. Koreografiakin on välillä kuin jumppatunnin haara-perus -hyppyä ja tamppausta. Mielelläänhän voiton toki Dannylle silti suo.

MrMemory: Tältä esiintymispaikalta ei voi olla pärjäämättä.

Viisukuppilan veikkaus menestysmahdollisuuksista: *****

Tv-tuotantona tämän vuoden Melodifestivalen tulee olemaan jälleen loistavaa tasoa. Jos haluat säilyttää kaikki yllätykset lauantai-iltaan, niin lopeta lukeminen tässä vaiheessa.

Viihdyttävä musiikkipaketti on koottu valloittavien juontajien, ilmassa liitävän Eric Saaden sekä jumalaisen Helena Paparizoun ympärille. Viisuvoittaja Helena käärii Ruotsin viime vuoden edustajan Popularin aivan uudenlaiseen pakettiin ja kenraaliharjoitukset antoivat ymmärtää, että myös muita vanhoja voittajia tullaan näkemään ruudussa, kun kansainväliset raadit alkavat jakamaan pisteitä. Saattaapa pisteiden antajien joukossa olla lisäksi myös tulevia viisuedustajia. Viisukuppila toivottaakin oikein mukavaa ja viihdyttävää Melodifestivalen –iltaa kaikille lauantaiksi.