Muistathan: Eurovision laulukilpailu 1964

Vuosi 1964 toi useita näkyviä uudistuksia viisufinaaliin. Ensi kertaa kamerat oli viety artistilämpiöön, eli greenroomiin, josta saatiin seurata suoraan artistien reaktioita äänestyksen edetessä. Lisäksi nyt salissa istui ensimmäistä kertaa EBUn virallinen valvoja, joka on sittemmin tullut tutuksi vuosien varrella. Äänestysmenettely muutettiin jälleen edellisvuoden sotkujen jälkeen, mutta edelleen neljä maata jäi kokonaan ilman pisteitä. Ensimmäiset pohjoismaissa pidetyt viisut voitti Italian 16-vuotias Gigliola Cinquetti, joka palasi kilpailemaan viisuissa vuonna 1974 ja juonsi vuoden 1991 viisut Roomassa Toto Cutugnon kanssa.

Eurovision  laulukilpailu, lauantaina 21. maaliskuuta 1964, Tivolin konserttisali, Kööpenhamina, Tanska. Juontaja: Lotte Wæever. Väliaikanumero: Ballet-Harlequinade. Kapellimestari: Kai Mortensen Virallinen valvoja: Miroslav Vilćek

Vuoden 1964 Eurovision laulukilpailu käytiin 1956 valmistuneessa Tivolin konserttisalissa.
Vain osia vuoden 1964 Eurovision laulukilpailun tallenteesta on säilynyt.

EBU muutti jälleen äänestysmenettelyä: nyt kymmenhenkisillä raadeilla oli annettavanaan kaiken kaikkiaan maksimissaan 30 pistettä. Jokainen raatilainen sai antaa vapaasti kolme ääntä haluamilleen kappaleille, vaikka kaikki yhdelle tai esim. yhden kolmelle laululle. Jos jonkun raadin kaikki 30 ääntä menisivät samalle maalle, saisi kyseinen maa kaikki 9 pistettä. Jos pisteet jaettiin kahden maan kesken, oli jakauma 6-3. Jos äänet jaettiin kolmen maan kesken, olivat ne 5, 3 ja 1 ääntä. Edellisvuoden äänestysekoilujen jälkeen EBU asetti kilpailusaliin ensimmäistä kertaa virallisen valvojan. Tätä tehtävää hoiti kahden vuoden ajan jugoslavialainen Miroslav Vilćek.

Illan aluksi kuultiin trumpetistien fanfaareja.
Kai Mortensen johti orkesteria.

Tanskan tv alkoi myös ensimmäisen kerran tänä vuonna kuvata artistilämpiötä, josta saatiin tuoreeltaan nähdä esiintyjien reaktioita äänestyksen edistyessä. Kaikki illan aikana esitetty väliaika- aloitus- ja lopetusmusiikki oli ”Pohjolan Straussin”, Hans Christian Lumbyen kynästä. Herra Lumbye oli ollut Tivolin konserttihallin kapellimestarina sen avaamisesta vuonna 1843 alkaen.

Ensimmäiset Pohjoismaissa järjestetyt viisut pidettiin Kööpenhaminan Tivolissa ilman Ruotsin osanottoa. Maassa oli taitelijalakko ja sen sijaan mukaan tuli ensi kertaa Portugali. Maan mukaantulo aiheutti etukäteen poliittisia ongelmia, sillä Portugali oli tuolloin vielä sotilasdiktatuuri aivan kuten Espanjakin. Niinpä turvatoimet olivat huipussaan Tivolissa, ja paikka jouduttiin jopa kertaalleen tyhjentämään pommiuhkauksen takia ennen lähetyksen alkua. Silti illan aikana nähtiin pienehkö skandaali. Lavan takana työmieheksi naamioitunut mielenosoittaja pääsi lavalle Sveitsin ja Belgian laulujen välillä. Hän heilutti kylttiä, jossa kehotettiin boikotoimaan Espanjan ja Portugalin diktaattoreita Francoa ja Salazaria. Tanskan tv:n kuvaajat käänsivät kamerat nopeasti tulostauluun, mielenosoittaja lensi nopeasti lavalta ja hieman järkyttynyt juontaja Lotte Wæever jatkoi illan kuuluttamista kuin mitään ei olis tapahtunutkaan. Sekä Espanja että Portugali jäivätkin sitten tulostilaston pohjille, Portugali jopa aloitti viisu-uransa pyöreällä nollalla.

Lotte Wæver oli Tanskan ensimmäisiä tv-kuuluttajia.
Yhdeksänsien Eurovision laulukilpailujen artistit yhteiskuvassa.

Ilta oli aika perinteinen ja tyylikäs, ja edellisvuoden trendikkäistä kokeiluista oltiin palattu frakkien ja iltapukujen maailmaan. Ohjelma alkoi mahtavilla fanfaareilla, soittajina karhunnahkahattuiset tanskalaissotilaat. Lotta Wæever juonsi illan ainoastaan tanskaksi, joten selostajilla lienee ollut isompi rooli. Yhtyeitä ei edelleenkään sallittu, siksi esim. Espanjaa edustanut ryhmä TNT joutui jakautumaan solistiksi ja taustalaulajiksi. Tuleva voittaja Udo Jürgens aloitti kolmen vuoden putkensa tänä vuonna, mutta ylivoimaiseksi voittajaksi kruunattiin kaikki hurmannut, vain 16-vuotias Italian Gigliola Cinquetti. Toiseksi tullut Britannian Frank Sinatraksi tituleerattu Matt Monro sai kisan ainoalla englanninkielisellä laulullaan vain noin kolmanneksen Gigliolan äänistä.

Lasse Mårtensson oli edustaessaan 29-vuotias.
Daniel Digesin esitystä terrorisoinut häirikkö vuoden 2010 Eurovision laulukilpailuissa ei suinkaan ollut ensimmäinen laatuaan.

Mukana olleet Pohjoismaat pelasivat taas yhteen, ja äänestivät toisiaan. Suomi saikin varsin kunnioitettavan 7. sijan Lasse Mårtensonin kappaleella ”Laiskotellen”, vaikka Lasse sekoilikin sanoissa esityksen aikana. Saksa otti tänä vuonna itselleen edelleen lyömättömän ennätyksen viisuhistorian pisimmästä kappaleennimestä: ”Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne”, mutta jakoi nollasijan Jugoslavian, Portugalin ja Sveitsin kanssa.

Lasse Mårtenson oli noihin aikoihin jonkin verran tunnettu myös Ruotsissa, sillä hän oli naimisissa viisutähti Siw Malmkvistin kanssa. Vaimo ei kuitenkaan ollut paikalla Tivolissa, vaan kannusti Lassea kotona Tukholmassa. Lassen viisukappale julkaistiin myös Ruotsissa nimellä ”Weekend”. Vuoden 1964 voittajasta tuli kuitenkin isoin myyntimenestys. Gigliola itse levyttii kappaleensa espanjaksi, saksaksi, ranskaksi ja japaniksi. Englanniksi suuren hitin kappaleella ”This is my prayer” sai legendaarinen laulaja Vera Lynn. Suomessa kappale sai suoraan käännetyn nimen ”Liian nuori rakkauteen” ja se laukaisi nuoren Anneli Sarin uran antamalla hänelle ison hitin. Sinkun kääntöpuolella Anneli lauloi Ranskan viisua suomeksi: ”Laulu Mallorysta”. ”Non ho l’eta (per amarti)” on muuten Eurocovers Blogin mukaan seitsemänneksi eniten coverversioita saanut viisu.

Illan lopuksi kuultiin trumpetistien fanfaareja.
Gigliola Cinquetti oli voittaessaan vasta 16-vuotias.

Vuodesta 1964 ei ole säilynyt kokonaista video- tai filmitallennetta. Joidenkin lähteiden mukaan Tanskan tv:n arkistot paloivat tulipalossa 1970-luvulla. Vain pieniä pätkiä on säilynyt, kuten osa voittajan uusintaesityksestä. Täysin mahdotonta ei tosin ole, että aiemmin tuntematon filmikopio vielä löytyy jostakin tutkimattomasta arkistosta.

Kilpailukappaleet:

1 Luxemburg: Hugues Aufray – Dès que le printemps revient – Jaettu 4. sija (14 pistettä)

2 Alankomaat: Anneke Grönloh – Jij bent mijn leven – Jaettu 10. sija (2 p.)

3 Norja: Arne Bendiksen – Spiral – 8. sija (6 p.)

4 Tanska: Bjørn Tidmand – Sangen om dig – 9. sija (4 p.)

5 Suomi: Lasse Mårtenson – Laiskotellen – 7. sija (9 p.)

6 Itävalta: Udo Jürgens – Warum nur, warum ? 6. sija (11 p.)

7 Ranska: Rachel – Le chant de Mallory – Jaettu 4. sija (14 p.)

8 Iso-Britannia: Matt Monro – I love the little things – 2. sija (17 p.)

9 Länsi-Saksa: Nora Nova- Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne – Jaettu 13. sija (0 p.)

10 Monaco: Romuald – Où sont-elles passées ? 3. sija – (15 p.)

11 Portugali: Antonio Calvario – Oração  – Jaettu 13. sija (0 p.)

12 Italia: Gigliola Cinquetti – Non ho l’età – Voittaja (49 p.)

13 Jugoslavia (Bosnian tv): Sabahudin Kurt – Zivot je sklopio krug – Jaettu 13. sija (0 p.)

14 Sveitsi: Anita Traversi – I miei pensieri – Jaettu 13. sija (0 p.)

15 Belgia: Robert Cogoi – Près de ma rivière – Jaettu 10. sija (2 p.)

16 Espanja: Nelly, Tim & Tony – Caracola – 12. sija (1 p.)

Suomen raati äänesti seuraavasti:
Italia 5 p.
Britannia 3p.
Norja 1p.

Keskustele aiheesta foorumillamme