Esittelyssä Viro: Getter Jaani – Rockefeller street

Düsseldorfin Euroviisujen nuorin artisti tulee etelänaapuristamme Virosta – Getter Jaani (s. 3.2.1993) täytti nimittäin alkuvuodesta vasta 18 vuotta. Koreografiperheessä kasvaneella Getterillä musiikki ja tanssi ovat olleet verissä jo syntymästään saakka. Esiintymislavoille hän kuitenkin nousi vasta 16-vuotiaana, kun hän osallistui pari vuotta sitten Viron Idolsia vastaavaan Eesti otsib superstaari -kisaan. Nuori ja aurinkoinen tyttö nousi heti tuomariston suosikiksi ja selvisi lopulta kilpailussa neljännelle sijalle. Viron viime vuotisen edustuspoppoon Malcolm Lincolnin solisti Robin Juhkental osallistui muuten niin ikään samaiseen kisaan, muttei päässyt finaaleihin saakka. Kykykilpailun jälkeen nuori neitokainen bongattiin Viron versioon High School Musicalista, jossa hän esitti Sharpay Evansin roolin.

Lauluhommien ohessa Getter opiskelee Tallinnassa ammattikoulussa räätäliksi ja stylistiksi. Hän onkin lehdistössä puhunut paljon ammattiopintojen ja suoraan ammattiin valmistumisen puolesta. Lisäksi nuori nainen ottaa osaa näyttelijänopintoihin. Ensimmäinen EP ”Parim päev” julkaistiin noin vuosi sitten, josta poimitusta samannimisestä debyyttisinkusta tuli viime vuoden soitetuin radiohitti Virossa.

Luonteva jatke uralle oli osallistua Viron euroviisukarsintoihin, jotka järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kahden semifinaalin systeemillä. Getter selvitti pirteällä esityksellään tiensä kirkkaasti finaaliin voittaen oman semifinaalinsa. Finaalissa ensimmäisen kierroksen kaksi eniten tuomari- ja puhelinääniä saanutta esitystä pääsi superfinaaliin, jossa Getter keräsi 62 % äänistä ja vei siten voiton koko karsinnasta. Getterin voittokappale on nimeltään ”Rockefeller street”, katu, jota ei kuuleman mukaan ole olemassakaan New Yorkissa, ja sen on säveltänyt viisuveteraani Sven Lõhmus. Mielenkiintoinen yhteensattuma on, että kun toiseksi jääneen Outloudz-kokoonpanon solistin Stig Rästan aiempi bändi Traffic jäi kaksi vuotta sitten niin ikään hopealle, oli voittobiisi silloinkin Sven Lõhmuksen sävellys – Urban Symphonyn ”Rändajad”. Myös vuoden 2005 Viron edustuskappale ”Let’s get loud” on Lõhmuksen käsialaa.

Viime vuonna Viron ja Malcolm Lincolnin tie tyssäsi jo semifinaaleihin, mutta tänä vuonna Virolle povataan vedonlyöntitilastoissa jopa voittoa. Getterin täytyy toki ensin selviytyä finaaliin toisesta semifinaalista, jossa hän esiintyy numerolla 15. Kerran Viro onkin jo voittanut, kun vuonna 2001 Tanel Padar ja Dave Benton veivät voiton hieman yllättäenkin kappaleellaan ”Everybody”. Alle kuukauden päästä selviää, päästäänkö ensi vuonna viisuihin näppärästi Tallinnan-lautalla.


Katso karsintaesitys Youtubessa

Kappaleen sanat Diggiloo-sivustolla

Getter Jaanin faniryhmä Facebookissa

Keskustele aiheesta foorumilla