Levyarvostelu: Anna Bergendahl – Yours Sincerely

Harvapa olisi uskonut vielä jouluna, että Ruotsin 50. viisuedustajaksi monen nimekkäämmän konkarin ohi valittaisiin vasta 18-vuotias Anna Bergendahl. Taannoin Ruotsin Idol-kisassa mukana olleen Annan voittokappale ”This Is My Life” singahti debyyttiviikollaan saman tien maansa singlelistan ykköseksi ja on pysynyt mukana kärkikahinoissa siitä lähtien. Huhtikuun puolivälissä julkaistiin viisuedustuksen tueksi myös debyyttialbumi ”Yours Sincerely”, jota työstettiin kaikessa rauhassa vuoden verran – ja sen kyllä kuulee.

Tuottaja Dan Sundquistin laadukkaat sovitukset rullaavat kautta linjan miellyttävän sulavasti ja akustisesti eikä konesoundeja koko levyllä kuullakaan juuri lainkaan. 30-henkinen jousiorkesteri Erik Arvinder & His Friends säestää suurinta osaa kappaleista, mikä tuo mukaan juhlavaa vanhan ajan henkeä. Hienoa jousisovitusta kuullaan juurikin uskomattoman herkässä ja voimakkaassa ”This Is My Lifessa”, josta koko levy tullaan todennäköisesti myöhemmin muistamaankin.

Kuin jatko-osana ”This Is My Lifelle” mukana on saman tekijätiimin (Bobby Ljunggren & Kristian Lagerström) tuotos ”The Army”, jossa elämän ylistämisen sijaan keskitytään kokoamaan rakkauden armeijaa. Marssirumpujen ja jousiriffien tahdittama julistus yltää lähes samanlaiseen tunnelmointiin kuin ”ykkösosansa”. Samaa fiilistä ja ehkä eniten hittipotentiaalia löytyy kansainvälisenkin kuuloisesta ”Bye Bye Darlingista”, johon kulminoituu koko albumin positiivinen ja raikas henki sekä sen piristävä vaikutus. Laiskojen kevätpäivien täydellistä taustamusiikkia.

Reippaammat kappaleet ”Rolling Dice” ja ”Got My Heart In Your Pocket” rallattavat väkisinkin takaraivoon ja tuovat kesäisen tunnelman letkeällä otteellaan. Klarinetilla väritetty, jazzahtava ”My Love” tuo mieleen brittiläiset Duffyn ja Paloma Faithin savuisine retrotunnelmineen, kun taas ”Yeah Yeah Yeah’issä” kumarretaan Atlantin takaisille gospel-perinteille. Jousivetoinen balladi ”Beautiful” puolestaan on kuin suoraan jostain 60-luvun klassikkomusikaalista.

Annan kaksi omaa sävellystä, ”Barcelona Blues” sekä kaunis päätosraita ”Melodramatic Mess”, ovat muuta albumia herkempiä ja henkivät enemmänkin perinteistä singer-songwriter -tyyliä. Etenkin jälkimmäinen näistä pysäyttää kuuntelemaan herttaista tarinaansa, jonka sovituksessa pieni on kaunista. Mukaan levylle on mahdutettu myös yksi cover, Bonnie Raittin kuuluisaksi tekemä ”Have A Heart”, jonka Anna lauloi aikoinaan Idol-kisan koelauluissakin. Versiointi on mukana varsin oikeutetusti, sillä sen sydäntäsärkevä kitaraherkistely toimii alkuperäistä ysäri-reggaeta huomattavan paljon paremmin.

Duetoimaan levylle on saatu pari vuotta sitten Melodifestivalenilla kappaleella ”Lullaby” kilpaillut färsaarelainen Brandur Enni. Yhteinen nimittäjä Brandurin ja Annan välillä on sanoittaja Kristian Lagerström, jonka kynästä on lähtöisin molempien laulajien viisukappaleiden lisäksi duetto ”You Make Me Happy”. Yhteistuotos kuulostaa kuitenkin valitettavan valjulta eikä jaksa oikein kiinnostaa muiden, tasaisen vahvojen kappaleiden seassa. Tasaisuus onkin oikeastaan ”Yours Sincerelyn” suurin heikkous, sillä muuten kyllä mainioiden kappaleiden seasta varsinaisia hittibiisejä ei oikeastaan erotu.

Levyä kuunnellessa on välillä vaikea muistaa, että Anna on todellakin vasta 18-vuotias. Hänen uskomattoman kypsä ja vivahteikas äänensä ja ajoittain äkäinenkin vibraattonsa jakavat mielipiteitä, mutta tuntuvat kuitenkin kovin ajattomalta. Nuoren laulajattaren ura ei taatusti pääty viisuihin, vaikkei sieltä mainittavaa menestystä irtoaisikaan. Päin vastoin.

Anna Bergendahl – Yours Sincerely (Lionheart International 2010)

1. Rolling Dice
2. This Is My Life
3. Barcelona Blues
4. The Army
5. Yeah Yeah Yeah
6. My Love
7. Beautiful
8. Bye Bye Darling
9. Got My Heart In Your Pocket
10. Have A Heart
11. You Make Me Happy (Feat. Brandur Enni)
12. Melodramatic Mess

Anssi Hänninen