Muistathan: Eurovision laulukilpailu 1986

Norja oli ottanut innolla ja kunnialla vastaan tehtävän järjestää maan viisuhistorian ensimmäiset kotikisat. Isäntäkaupunkina toimi Norjan toiseksi suurin kaupunki Bergen, jonne myös kuningasperhe oli saapunut seuraamaan kisoja. Huolimatta siitä, ettei Suomi tänäkään vuonna saavuttanut menestystä kisassa, voidaan vuotta 1986 pitää merkittävänä vuotena Suomen viisuhistoriassa. Kyseessä oli nimittäin 20. kerta kun Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina euroviisuissa.Norjalaiset käyttivät hyväkseen kotikisojen tuoman mahdollisuuden kotimaansa mainostamiseen. Lähetyksen alkukuvat ja esitysten väliset postikortit kuvailivatkin norjalaisia maisemia ja nähtävyyksiä sekä paikallista kulttuuria. Myös estradin suunnittelussa oli käytetty selkeästi apuna pohjoismaista maisemaa, sillä suurimmat lavasteet muistuttivat isoja valkoisia jääpaloja ja -puikkoja. Valkoinen oli vaaleanpunaisen ohella myös illan suosituin pukeutumisväri artistien keskuudessa.
EUROVISION LAULUKILPAILU 1986
Ajankohta: 3.5.1986
Kilpailupaikka: Grieghallen, Bergen,
Juontaja: Åse Kleveland
Kapellimestari: Egil Monn-Iversen
Väliaikanumero: Sissel Kyrkjebø ja Steinar Ofsdal

Illan juontajana toimi Åse Kleveland, joka jo kaksikymmentä vuotta aikaisemmin oli edustanut Norjaa euroviisuissa kappaleella ”Intet er nytt under solen”. Klevelandilla oli suuri rooli illan kulussa. Englannin lisäksi hän teki kaikki juontonsa myös ranskaksi. Ja näitä juontoja riitti, sillä Kleveland esitteli jokaisen kilpailukappaleen, artistin ja kapellimestarin erikseen. Bergenin kisoihin osallistui 20 maata. Islanti debytoi ja Alankomaat sekä Jugoslavia palasivat vuoden tauon jälkeen. Sen sijaan Italia ilmoitti pitävänsä välivuoden ja Kreikka vetäytyi edustuskappaleensa valitsemisen jälkeen, sillä kisapäivä osui ortodoksiselle pääsiäispyhälle.

Norjalaisyleisön suosikki juontajaksi olisi ollut Wencke Myhre, jonka pitikin alunperin saada esiintyä väliajalla. Norjan tv:n bergeniläissyntyinen johtaja vaati kuitenkin, että väliaikamusiikinkin piti liittyä Bergeniin, joten Wencke vetäytyi tehtävästä.
Kisa päästiin aloittamaan tyypillisellä ja kauniilla viisuballadilla kun kanadalainen Sherisse Stevens esitti Luxemburgin edustuskappaleen ”L’amour de ma vie”. Kisa jatkui balladilinjalla ja seuraava vuorossa oli Jugoslavian tuolloin 25-vuotias Doris Dragović kappaleella ”Željo Moja”. Moni muistanee Doris Dragovićin paremmin Kroatian vuoden 1999 viisuedustajana. Kolmantena esiintymisvuoron sai eurooppalaisista tytöistä laulaneet neljä ranskatarta eli Cocktail Chic. Eurooppalaisten kaupunkien luettelot eivät kuitenkaan tehonneet tuomaristoihin erityisen hyvin ja kappale ”Européennes” kisasikin lähinnä jumbosijasta.
Ranskan jälkeen vuorossa oli isäntämaa Norja, jonka kappale ”Romeo” oli artistin Ketil Stokkanin itse säveltämä ja sanoittama. Itse esitys muistettaneen parhaiten viisuhistorian ensimmäisenä drag-esityksenä, sillä molemmat Shakespearen ajan vaatteisiin pukeutuneet taustatanssijat, sekä mies että nainen, olivat todellisuudessa miehiä. Miehiä löytyi myös Ison-Britannian kokoonpanosta. Kappaleen ”Runner in the night” esitti laulaja Maynard Williamsin ympärille viisuja varten muodostettu yhtye Ryder, joka ei pärjännyt kisoissa kuitenkaan parhaalla odotetulla tavalla vaan sijoittui seitsemänneksi.
Myös kisojen ensikertalainen Islanti luotti kokoonpanoon yksittäisen artistin sijaan. Tänä päivä ICY kokoonpano muistetaan erityisesti Eiríkur Haukssonin ansiosta, joka edusti Islantia myös Helsingin viisuissa keväällä 2007. Haukssonin lisäksi kappaletta ” Gleðibankinn” tulkitsivat Helga Möller ja Pálmi Gunnarsson. Islannin debyytti ei sujunut kovinkaan menestyksekkäästi. Lopputuloksissa maa sijoittui sijalle 16, kaikki muut Pohjoismaat edellä. Edellisvuonna taukoa pitänyt Alankomaat luotti niin ikään kokoonpanon voimaan. Frizzle Sizzle niminen kokoonpano muodostui kahdesta sisaruksesta ja heidän kahdesta serkustaan. Nelikko oli mahdollisesti ottanut mallia vuoden 1967 voittajasta Sandie Shawsta, sillä he saapuivat lavalle ilman kenkiä. Paljaat jalat eivät kuitenkaan siivittäneet tyttöjä voittoon vaan tuloksena oli 13. sija.
Turkin edustaja Klips ve Onlar oli kahden naisen ja kolmen miehen kokoonpano. Halleyn komeetalle omistettu laulu vei Turkin ensimmäistä kertaa kärkikymmenikköön lopullisen sijoituksen ollessa yhdeksäs. Ryhmäesitykset jatkuivat edelleen ja lavalle nousi Espanjan edustaja Caddillac. Laulun ”Valentino” sanoissa päälaulaja José María Guzmán vertasi itseään laulun nimikkohenkilöön. Tuomaristot ympäri Eurooppaa eivät kuitenkaan hurmautuneet Caddillacista ja Valentinosta ja Espanja päätyi tuloslistan kymmenennelle sijalle.
Norjan Ketil Stokkanin kanssa lavalla tanssi kaksi naiseksi pukeutunutta miestä. Vastaavasta olemme saaneet nauttia Eurovisio-ympyröissä myöhemminkin.
Sandra Kim ei ollut silloisten sääntöjen mukaan liian nuori viisulavalle, mutta jostakin syystä hänen ikänsä valehdeltiin kaksi vuotta ylöspäin.
Seuraavana vuorossa oli Sveitsin Daniela Simons. Tummatukkaisen neidon flyygelin äärestä tulkitsema kohtalokas balladi ”Pas pour moi” on noussut yhdeksi vuotensa fanisuosikeista ja viisujen klassikkokappaleista vaikka jäikin varsinaisessa kilpailussa toiselle sijalle. Sveitsin jälkeen lavalle nousi Israelin edustajat Moti Giladi ja Sarai Tzuriel, joiden kappale ”Yavo Yom”, tarkoittaa suomeksi ”Päivä tulee”. Menestystä kappaleella ei Israelille kuitenkaan tullut ja kotiin viemisiksi jäi toiseksi viimeinen sija. Sen sijaan Irlannin kappale ”You can count on me” saavutti menestystä sijoittumalla neljänneksi. Luv Bugin esittämä kappale olikin vuoden paras ei-ranskankielinen viisu.
Esiintymisnumerolla 13 oli vuorossa Belgia. Perinteinen epäonnenluku ei tänä vuonna tietänyt kuitenkaan huonoja uutisia. Nuoren Sandra Kimin esittämä ”J’aime la vie” oli sävelenä mieleenpainuva sekä esityksenä tehokas ja niin paljon täynnä elämäniloa, että muiden oli mahdotonta ylittää sitä tuona iltana. Belgian voitosta meinasi kuitenkin syntyä pienoinen skandaali. Laulun sanoja mukaillen Sandra Kimin kerrottiin olevan 15-vuotias kisojen aikaan. Pian kisojen jälkeen selvisikin, että todellisuudessa Sandra Kim oli vasta 13-vuotias voittaessaan viisut. Sveitsin kerrotaan vaatineen Belgian hylkäämistä, jota ei kuitenkaan tapahtunut. Sandra Kim jäi viisuhistorian kirjoihin kaikkien aikojen nuorimpana voittajana ja nykyisten ikäsääntöjen voimassa ollessa tuota titteliä ei voi kukaan häneltä riistää.
Belgian jälkeen vuorossa oli Saksan Ingrid Peters. Kappaleen ”Über die Brücke geh’n” oli säveltänyt ja sanoittanut Hans Blum, joka on ollut tekemässä myös Saksan viisuja vuosilta 1965, 1967 ja 1969. Belgian jälkeinen esiintymisvuoro ei ehkä ollut paras mahdollinen ja Saksan lopullinen sijoitus oli kahdeksas. Kyproksen Elpida oli nähty viisuissa jo aikaisemminkin. Jo vuonna 1979 hän oli edustanut Kreikkaa sijoittuen silloin kahdeksanneksi. Elpidan tämän kertainen yritys ”Tora Zo” ei osoittautunut laulajattaren uran tähtihetkeksi, sillä Elpida ja Kypros saivat kyseenalaisen kunnian olla vuotensa jumboja. Paljoa paremmin ei pärjännyt Itävallan Timna Brauer, jonka tulkitsema balladi ”Die Zeit Ist Einsam” jäi sijalle 18.
Itävallan jälkeen vuorossa oli kolmen Pohjoismaan putki, jonka aloitti Ruotsi kappaleella ”E’ de’ det här du kallar kärlek?”. Lasse Holmin ja Monica Törnellin esitys oli yksi vuoden humoristisimpia, ainakin mitä tuli taustalaulajiin. Pieni huumori auttoi ja Ruotsi sijoittui parhaimpana Pohjoismaana viidenneksi päihittäen yhdellä pisteellä seuraavana esiintyneen Tanskan. Lise Haavikin ja Trax-yhtyeen esittämä ” Du Er Fuld Af Løgn” oli tyypillinen tanskalainen viisu iloisella sävelellä ja pirteällä esityksellä.
Hysteerisessä esityksessä Ruotsin viisudelegaation johtaja Sten Carlberg soitti kitaraa nais- ja joidenkin mieskatsojien iloksi ylävartalo paljaana.
Suomen edustuskappale on jo esitelty Viisulassa, linkki jutun lopussa.
Pohjoismaisen putken päätti Suomi ja Kari Kuivalainen. Suomen karsintojen jälkeen kappaleeseen ”Päivä kahden ihmisen” oli lisätty hieman englantia ja uusi nimi oli ”Never the end”. Kuivalaisen taustalla lauloivat Rele Kosunen, Anita Pajunen, Jokke Seppälä ja Kati Bergman. Suomen orkesteria johti tuttuun tapaan, jo 20. kertaa Ossi Runne. Ammattimainen esitys ja englannin lisääminen eivät riittäneet ja Suomi sijoittui sijalle 15. Suomen jälkeen esiintymisvuorossa oli vielä Portugalin Dora kappaleella ” Não sejas mau para mim”, joka sijoittui Suomea yhtä sijaa korkeammalle.
Väliaikanumerona nähtiin norjalaisia kansanlauluja Sissel Kyrkjebøn ja Steinar Ofsdalin esittämänä. Sen jälkeen nähty pisteidenlasku ei tarjonnut kovin suurta jännitysnäytelmää. Belgia otti melkein heti alussa pienen kaulan muihin maihin ja se piti loppuun asti. Myös Sveitsin kakkossija oli lähes yhtä selvä koko ajan. Kun Luxemburg nappasi vielä pronssisijan voitaneen sanoa, että vuosi 1986 oli menestyksekäs ranskankielisille viisuille. Sandra Kimin Belgialle tuoma voitto oli maan ensimmäinen viisuvoitto. Ja toistaiseksi myös se ainoa.
Belgian voitto oli ylivoimainen, Suomen oli tyytyminen 22 pisteeseen.
Edellisvuoden voittaja Bobbysocks kukitti voittoisan Sandra Kimin.

Kilpailukappaleet:
1. Luxemburg: Sherisse Laurence – L’amour de ma vie – 3.sija (117 pistettä)
2. Jugoslavia: Doris Dragovic – Zeljo moja – 11. sija (49 pistettä)
3. Ranska: Cocktail Chic – Européennes – 17.sija (13 pistettä)
4. Norja: Ketil Stokkan – Romeo 12. sija (44 pistettä)
5. Iso-Britannia: Ryder – Runner in the night – 7. sija (72 pistettä)
6. Islanti: I C Y – Gleðibankinn – 16. sija (19 pistettä)
7. Alankomaat: Frizzle Sizzle – Alles heeft ritme – 13. sija (40 pistettä)
8. Turkki: Klips ve Onlar – Halley – 9. sija (53 pistettä)
9. Espanja: Cadillac – Valentino – 10. sija (51 pistettä)
10. Sveitsi: Daniela Simons – Pas pour moi – 2. sija (140 pistettä)
11. Israel: Moti Giladi & Sarai Tzuriel – Yavoh yom – 19. sija (7 pistettä)
12. Irlanti: Luv Bug – You can count on me – 4. sija (96 pistettä)
13. Belgia: Sandra Kim – J’aime la vie – 1. sija (176 pistettä)
14. Länsi-Saksa: Ingrid Peters – Über die Brücke geh’n – 8. sija (62 pistettä)
15. Kypros: Elpida – Tora zo – 20.sija (4 pistettä)
16. Itävalta: Timna Brauer – Die Zeit ist einsam – 18. sija (12 pistettä)
17. Ruotsi: Lasse Holm & Monica Törnell – Är det de’ här du kallar kärlek – 5.sija (78 pistettä)
18. Tanska: Lise Haavik – Du er fuld af løgn – 6. sija (77 pistettä)
19. Suomi: Kari Kuivalainen – Never the end – 15. sija (22 pistettä)
20. Portugali: Dora – Não sejas mau p’ra mim – 14. sija (28 pistettä)

Keskustele aiheesta foorumillamme