Johnny Loganin voittoisan ”Hold me now’n” ansiosta Irlanti pääsi kolmannen kerran isännöimään Eurovision laulukilpailuja. Paikka oli sama, kuin Johnny Loganin edellisen voiton jälkeen vuonna 1981: Simmonscourt Pavillion. Vappuaattona 1988 kahdenkymmenenkahden maan oli tarkoitus kokoontua valitsemaan Euroopan paras iskelmä, mutta Kypros putosi viime hetkellä pois kisasta. Kilpailupaikkakin oli jo arvottu ja heidän oli tarkoitus esiintyä numerolla kaksi. Edustussävelmä ”Thimame” oli kuitenkin jo kisannut kotimaansa karsinnoissa vuonna 1984 ja sijoittunut silloin kolmanneksi. Muilta osin osanottajamaiden lista oli täsmälleen sama, kuin vuosi sittenkin.
EUROVISION LAULUKILPAILU 1988Ajankohta: Lauantai 30.4.1988Kilpailupaikka: Simmonscourt Pavillion, Dublin, IrlantiJuontajat: Pat Kenny & Michelle RoccaKapellimestari: Noel KelehanEBUn virallinen valvoja: Frank Naef



Rakkaan naapurimme Ruotsin jälkeen Suomen Boulevard-yhtye riensi lavalle käsiä pään yläpuolella taputtaen. Esitys oli mukiinmenevä ja rennohko, mutta kappaleen mitäänsanomattomuutta se ei pystynyt peittämään. Lisäongelmia toi taustanauha, jonka katoaminen saliäänestä näkyi hämmennyksenä laulusolisti Kyösti Laihin kasvoilta suorassa lähetyksessä. Vaikka Suomen kappaleessa ei hurraamista ollutkaan, olisi se silti tässä joukossa ansainnut enemmän kuin saamansa kolme pistettä ja toiseksi viimeisen sijan.


Kuudentena oli vuorossa Espanjan La Decada –ryhmän hivenen laskelmoitu viisuiloittelu, jonka jälkeen kuultiin Alankomaiden perinteisesti mahtavia orkestraatioita Gerard Jolingin toimiessa laulusolistina. Kahdeksantena oli vuorossa hyvin säilynyttä kokemusta Israelista. Yardena Arazi oli nähty viisuestraadilla jo vuonna 1976 Chocolate Menta Mastik –yhtyeen jäsenenä ja sen jälkeen vuonna 1979 Jerusalemin kisojen juontajana.
Numerolla yhdeksän lavalle asteli Sveitsin edustaja, 20-vuotias kanadalaisneito Celine Dion. Celine oli niittänyt mainetta, kunniaa ja kultalevyjä ranskankielisillä alueilla nuoresta iästään huolimatta jo useiden vuosien ajan. Kokemus näkyi Celinen vahvassa lavaläsnäolossa ja kuului upeasti soivassa äänessä. Kilpailukappaleen ”Ne partez pas sans moi” oli säveltänyt sama parivaljakko, kuin Sveitsin vuonna 1986 toiseksi sijoittuneenkin kappaleen ”Pas pour moi”. Celine sai illan raikuvimmat aplodit ja Suomen selostaja Erkki Pohjanheimo totesikin enteellisesti ”Nämä aplodit kertovat jotakin”.


Seuraava esitys sai vieläkin suuremmat aplodit ja riemunkiljahdukset, mutta takuulla vain siitä syystä että nyt oltiin Irlannissa ja kyseessä oli isäntämaan edustaja. Muutoin ei Jump the gun –yhtyeen kappaleelle olisi paljon taputeltavaa ollutkaan. Saksa luotti jälleen kerran Ralph Siegelin säveliin. Juontajien mukaan lavalla nähtiin ensimmäistä kertaa viisuhistoriassa äiti- ja tytär duo. Maxi & Chris Gardenin esittämä kappale ”Lied für einen Freund” ei kuitenkaan kuulunut Siegelin parhaimpiin saavutuksiin. Sen parhaan saavutuksen esittäjä Nicole puolestaan istui Saksan selostuskopissa kommentoimassa viisulähetystä.
Numerolla kaksitoista nähtiin yksi illan rimanalituksista. Itävaltaa edusti yli-ikäinen rokkari Wilfried, jonka kohdalla ei laulutaidoista tai lavaläsnäolosta kannata puhua mitään. ”Lisa, Mona Lisa”-kappaleessakaan ei ole hurraamista, mutta Itävallan saama nolla voidaan kyllä surutta laitaa Wilfriedin ansioksi.
Tanskaa edusti Hot Eyes –duo jo kolmannen kerran viiden vuoden sisällä. Vuonna 1984 he sijoittuivat neljänneksi ja vuonna 1985 yhdenneksitoista. Tällä kertaa duon laulusolisti Kirsten Siggaard oli viimeisillään raskaana, mutta se ei estänyt tanskalaisten vauhdikasta ja iloista menoa. ”Ka’ du se hva’ jeg sa?” sijoittui hienosti kolmanneksi. Vauhtia ja iloa yrittivät tarjoilla myös kreikkalaiset kappaleellaan ”Kloun”. Esitys paljastui kuitenkin teeskentelyksi jo viimeistään kertosäkeen tekonaurun kohdalla.


Norja oli tällä kertaa läsnä vahvempana, kuin yleensä. Vakiokasvo Anita Skorgan oli hänkin mukana, mutta nyt kilpailukappaleen ”For vår jord” säveltäjänä. Suomi palkitsi Karoline Krügerin hienon esityksen seitsemällä pisteellä. Myös Karolinen taustakuorossa nähtiin vankkaa ammattitaitoa ja mm. tuleva viisuedustaja Tor Endresen.
Seuraavana oli vuorossa ajan hengessä kantaa ottava Belgia. Vaikka laulusolisti Reynaertin livelaulutaidot eivät tahtoneet riittää vaativaan ja taiteelliseen kappaleeseen, ryhmän kokonahkaiset asut olivat komeat. Luxemburg oli myös pestannut edustajansa Belgiasta. Nuori ja taitava Lara Fabian oli vasta uransa alkumetreillä, mutta hänestähän kuultiin vielä paljonkin. Tunnelmallinen ”Croire” -kappale oli myös tuomaristojen makuun. Lopputuloksissa Luxemburg oli neljäs ja Suomen raati antoi esitykselle täydet 12 pistettä.
Italia oli yllättäen lähettänyt kisoihin sähkökitaroin maustettua rokkia. Vaikka solisti Luca Barbarossa onkin kuulemma suosittu kotimaassaan, ei tylsähkö esitys avautunut tuomaristoille. Ranska oli puolestaan lähettänyt kisaan hyvinkin vanhanaikaisen chansonin, mikä taisi kuitenkin olla ihan laskelmoitua. Toiseksi viimeisenä esiintynyttä Portugalia edusti Dora-neitonen, joka toimi samoissa tehtävissä myös vuonna 1986 Bergenissä. Kisat päätti Jugoslavian viisuperinteitä kunnioittava pirteä ralli ”Mangup”, jonka esitti Silver Wings –yhtye.

Viimeinen jury antaa pisteet – tunnelmia greenroomista

Pisteidenlaskusta muodostui trilleri, joka päättyi vasta viimeisen maan antaessa pisteensä. Sitä ennen Iso-Britannia johti Sveitsiä viidellä pisteellä ja Scott Fitzgerald näytti voitonvarmalta. Jugoslavia antoi Sveitsille kuusi pistettä, mutta jättikin yllättäen Britannian kokonaan pisteittä. Näin ollen Sveitsi ja Celine Dion veivät voiton yhden pisteen marginaalilla, eli täpärämmin kuin koskaan tätä ennen tämän pisteytysmenetelmän aikakaudella.
Kilpailukappaleet:
1. Islanti: Beathoven – Sokrates – 16. sija (20 pist.)
2. Ruotsi: Tommy Körberg – Stad i ljus – 12. sija (52 pist.)
3. Suomi: Boulevard – Nauravat silmät muistetaan – 20. sija (3 pist.)
4. Iso-Britannia: Scott Fitzgerald – Go – 2. sija (136 pist.)
5. Turkki: MFÖ – Sufi (Hey ya hey) – 15. sija (37 pist.)
6. Espanja: La Decada – La chica que yo quiero (Made in Spain) – 11. sija (58 pist.)
7. Alankomaat: Gerard Joling – Shangri-la – 9. sija (70 pist.)
8. Israel: Yardena Arazi – Ben-Adam – 7. sija (85 pist.)
9. Sveitsi: Celine Dion – Ne partez pas sans moi – 1. sija (137 pist.)
10. Irlanti: Jump the gun – Take him home – 8. sija (79 pist.)
11. Saksa: Maxi & Chris Garden – Lied für einen Freund – 14. sija (48 pist.)
12. Itävalta: Wilfried – Lisa, Mona Lisa – 21. sija (0 pist.)
13. Tanska: Hot Eyes – Ka’ du se hva’ jeg sa’ – 3. sija (92 pist.)
14. Kreikka: Afrodite Fryda – Kloun – 17. sija (10 pist.)
15. Norja: Karoline Krüger – For vår jord – 5. sija (88 pist.)
16. Belgia: Reynaert – Laissez briller le soleil – jaettu 18. sija (5 pist.)
17. Luxemburg: Lara Fabian – Croire – 4. sija (90 pist.)
18. Italia: Luca Barbarossa – Ti scrivo – 12. sija (52 pist.)
19. Ranska: Gérard Lenorman – Chanteur de charme – 10. sija (64 pist.)
20. Portugali: Dora – Voltarei – jaettu 18. sija (5 pist.)
21. Jugoslavia: Silver Wings – Mangup – 6. sija (87 pist.)