Muistathan: Eurovision laulukilpailu 2001

Kuten odotettavissa olikin, vuonna 2000 Suomi putosi jälleen kerran Eurovision laulukilpailuista. Vuodesta 1994 lähtien maallemme tulikin tavaksi ottaa osaa viisuihin vain joka toinen vuosi, kunnes sääntöjä muutettiin vuonna 2004. Saimme siis seurata sivusta Olsen Brothersien ansiosta Tanskan isännöimiksi päätyneitä, yleisömäärältään kaikkien aikojen suurimpia laulukilpailuja. Sen sijaan samasta vuodesta asti mukana ollut rakas naapurimme Viro huipensi erinomaisen euroviisumenestyksensä ensimmäistä kertaa voitoksi.

Edellisvuoden Tukholman massiivisista loppukilpailuista innostuneina tanskalaiset yrittivät pistää vieläkin paremmaksi ja päättivät itsepäisesti järjestää kaikkien aikojen mittavimmat viisut. Kun Globenille mahtui 13 000 katsojaa, niin tanskalaiset ahtoivat Parkenin tilapäisesti katetulle jalkapallostadiolle lähes kolminkertaisen määrän liveyleisöä. Määrä ei kuitenkaan korvannut laatua, vaan puitteet paisuivat jo liian suuriksi ja tunnelma jäi melko vaisuksi. Myöskin estradi ja lavaefektit jäivät katsomon kokoon suhteutettuina melko vaatimattomiksi.
EUROVISION LAULUKILPAILU 2001
Ajankohta: 12.5.2001
Kilpailupaikka: Parken, Kööpenhamina, Tanska
Juontajat: Natasha Crone ja Søren Pilmark
Väliaikanumero: Aqua
EBU:n virallinen valvoja: Christine Marchal-Ortiz
Parkenin stadion jäänee viisuhistorian suurimmaksi areenaksi, sillä yleisesti se koettiin liian suureksi.
Juontajat Natasha Crone ja Søren Pilmark ärsyttivät monia rimmaavine juontoineen. BBCn Terry Wogan kutsui heitä Tohtori Kuolemaksi ja Hammaskeijuksi ja sai itselleen porttikiellon Tanskaan.
Tänä vuonna oli viimeistä kertaa käytössä kilpailijamaiden valintamenetelmä, jossa mukaan päästettiin viitenä aikaisempana vuonna parhaiten menestyneet maat sekä edellisvuonna huonon menestyksen vuoksi välivuotta pitäneet lauluvaltiot ja tietenkin neljä suurta rahoittajamaata. Ensikertalaisia ei tällä kertaa ollut mukana ainuttakaan. Kisan avasi jo kuudennen kerran viisuhistorian aikana Alankomaat. Viimeksi Alankomaat oli esiintynyt ensimmäisenä vuonna 1975, jolloin Teach-In yhtye voitti koko kisan, mutta nyt sellaista pelkoa ei ollut. Michellen ”Out on my own” kappale oli varsin arkinen ja suurimman osan kappaleestaan tyttö esitti lavalla istuen, miltei hukkuen valtaviin kulisseihin. Hupaisaa kyllä samassa kisassa oli mukana myös toinen Michelle–niminen nainen ja toinen melkein samanniminen kappalekin.
Toisena oli vuorossa parina aikaisempana vuonna mukiinmenevästi menestynyt Islanti, joka tällä kertaa joutui tyytymään jaettuun viimeiseen sijaan ja putosi näin ollen seuraavan vuoden leikeistä. Two Tricky popyhtyeen ”Angel”-kappale toimi kyllä levyversiona ja näyttävän esikatseluvideon avulla, mutta livenä siitä ei ollut mihinkään. Vuonna 2000 välivuottaan viettänyt Bosnia-Hertsegovina lähetti tänä vuonna edustajakseen Ninon ja persoonallisesti etnahtavan popkappaleen ”Hano”, joka yllättäen selvitti Bosnian tien rimaa hipoen myös seuraavan vuoden kisaan.
Norjan menestys saattoi kaatua yliesiintymiseen.
Norja oli sinnitellyt mukana joka vuosi uusien putoamisuhka-sääntöjen ajan, mutta tällä kertaa heille kävi kalpaten. Haldorin ”On my own”-balladi oli vahva sävelmä ja vahvasti esitetty, mutta puhelinäänestäjät eivät herran itsevarmasta tyylistä innostuneet. Lisämiinuksia tuli ehkä miekkosen kireästä, spagettiolkaimin varustetusta naisten topista johon hän oli sonnustautunut. Israelissakin oli kolmen vuoden tauon jälkeen järjestetty avoin karsinta, jonka voitti Tal Sondak. Hepreaksi laulettu ”Ein davar” oli yksi harvoista ei-englanninkielisiä kappaleita näissä kisoissa ja kunnioitti popahtavasti Israelin yhteislaulu- ja liikehdintäperinteitä, vaikka ei sieltä vauhdikkaimmasta päästä ollutkaan.
Venäjän yhtyeen solisti oli ottanut mallia Latvian edellisvuoden Reinarsin silmäkoreografioista.

Venäjää edusti persoonallisen lauluäänen omaavan solistin mukanaan tuonut Mumiy troll –yhtye, joka on pihistänyt nimensä Tove Janssonin muumipeikoilta. ”Lady alpine blue” –biisi oli brittiläisittäin ajan hengessä poppaava ja piti Venäjän tiukasti mukana viisukuvioissa tulevinakin vuosina. Hyvätasoisesta Ruotsin karsinnasta tiensä kansainväliseen finaaliin selvitti viiden nuoren muodostama yhtye Friends. Raittia varjosti plagiointisyytökset, jotka eivät edes olleet täysin tuulesta temmattuja.Thomas G:sonin ja Henrik Sethsonin säveltämä kilpailukappale ”Listen to your heartbeat” muistutti kertosäkeeltään nimittäin kovasti Belgian vuoden 1996 edustussävelmää ”Liefde is teen kaartspel”. Puhelinäänestäjät eivät kuitenkaan moisesta anastuksesta välittäneet, vaan sijoittivat Ruotsin hienosti viidenneksi.

Thomas G:sson maksoi lopulta vuosia myöhemmin belgialaisille viisusäveltäjille korvaukset ilman plagiaatiooikeudenkäyntiä, siten käytännössä myöntäen kopioineensa Liefde is teen kaartspeeliä Ruotsin vuoden 2001 viisuun.

Vuonna 1999 viiden vuoden tauon jälkeen viisuihin palannut ja vuonna 2000 välivuoden pitänyt Liettua palasi kolmannen kerran viisumaailmaan. Tällä kertaa sijoitus viidentoista parhaan joukossa takasi Liettuan mukanaolon seuraavana vuonna. Skamp-yhtyeen 1970-luvun diskomeininkiä henkivä ”You got style” jätti kuitenkin ilmaan kysymyksen, onko porukka parodia vai diskoilevatko he tosissaan. Vuotta myöhemmin debytoinut Liettuan naapurimaa Latvia oli tietenkin mukana näissäkin kilpailuissa Brainstorm-yhtyeen valloittavan esityksen ansiosta. Tällä kertaa sijoitus oli kuitenkin jossain ihan muualla kuin kärkikolmikossa. Arnis Medniksen ”Too much” oli yksi illan erikoisuuksista.

Vuonna 1993 ensimmäistä kertaa viisuilleen Kroatian menestys oli sitä luokkaa, että he olivat siitä lähtien olleet mukana joka vuosi. Tällä kertaa heitä edusti suosittu laulajatar Vanna, joka vielä Kroatian karsinnassa oli viimeisillään raskaana. Tällä välin vatsa oli tyhjentynyt ja laulun esityskielikin vaihtunut englanniksi. ”Strings of my heart” yhdisteli diskokomppia, ikivihreitä schlagereita ja kansanmusiikkia siihen malliin, että lopputuloksissa Kroatia oli kärkikymmenikössä.Kautta historian melko vaisusti viisuissa menestynyt Portugali oli joutunut pitämään edellisvuonna tauon ja valitsikin tämänkertaisen edustajansa ennennäkemättömän suuresta joukosta. Portugalin karsinnassa oli kuultu peräti viisikymmentä sävelmää ja tuntuukin uskomattomalta, että niistä parhaana pidettiin MTM-nimisen ukkoduon kappaletta ”So sei ser feliz assim”. Uusi välivuosi oli edessä. Kaikkien aikojen voittoisin viisumaa Irlanti ei päässyt myöskään karvoistaan ja lähetti jälleen matkaan balladin. Gary O’Shaughnessyn ”Without your love” kulki turvallista keskitietä ja ilmeisesti puhelinäänestäjät ympäri Eurooppaa eivät muistaneet äänestää sitä. Noloa kyllä, mutta ennätysvoittajat putosivat seuraavan vuoden viisuista kokonaan.

Espanjan David Civeralla oli pilkettä silmäkulmassa.
Suurelta rahoittajamaalta, Espanjalta, oli jo monena vuonna odotettu lattarirytmein sävytettyä diskobiisiä ja nyt sellainen saatiin. Timmin David Civeran lanteenkeinutus ”Dile que la quiero” toi kotimaalleen hienon kuudennen sijan. Seuraavana oli vuorossa toinen suuri rahoittajamaa Ranska, joka puolestaan esitti sitä mitä aina ennenkin. Natasha St-Pierin balladin ”Je n’ai que mon ame” liveversio sisälsi yllättäen myös yhden englanninkielisen säkeistön, mikä olisi aikaisemmin ollut Ranskan tapauksessa miltei ennenkuulumatonta.Turkki oli joutunut pitämään vain yhden välivuoden, vuonna 1994, ja sekin tapahtui heti ensimmäisenä vuonna, kun putoamisen mahdollisuus tuli mukaan viisuihin. Siitä lähtien he olivat sinnitelleet mukana joka vuosi vaihtelevalla menestyksellä. Tällä kertaa Sedat Yucen ”Sevgililiye son” oli yhdestoista. Turkin jälkeen lavalle astui Britannian edustaja Lindsay Dracass. Nuorekas dancebiisi ”No dream impossible” ei ollut omiaan livetilanteessa ja britit jatkoivat vuodesta 1999 asti jatkunutta huonojen sijoitusten sarjaansa.

Slovenian viisujumalatar ja fanisuosikki Nusa Derenda.
Edellisvuonna taukoon pakotetun Slovenian diskorytmit sen sijaan purivat äänestäjiin ja heitä diskokappaleella ”Energy” edustanut Nusa Derenda on sittemmin noussut jo viisujumalattarien kastiin. Vuonna 1994 hienosti kakkostilalla viisutaipaleensa aloittanut Puola oli sen sijaan ajautunut hakoteille. Vuosi 2000 oli jo välivuosi ja Piasekin ”2 Long” –kappale teki seuraavastakin sellaisen. Saksa kuuluu neljään suureen rahoittajamaahan, joilla on automaattinen osallistumisoikeus joka vuosi. Persoonallisen minnihiirimäisen lauluäänen omaava Michelle lauloi mahtipontisen viisuballadin ”Wer Liebe lebt”, johon oli myös ympätty Ranskan tavoin yksi englanninkielinen säkeistö. Michelle yritti päästä Saksan edustajaksi jo vuonna 1997, mutta silloin hiusten väri ja rintaliivien kuppikoko olivat ilmeisesti väärät.
Viron voittoisa duo ajautui samantien riitoihin eikä voittokappalettakaan promottu Euroopassa juuri lainkaan.
Numerolla 20 kilpaili Viro, joka oli onnahtelevan alun jälkeen menestynyt viisuissa mainiosti. Nyt työ tuotti tulosta ja maa sai ensimmäisen, ja toistaiseksi ainoan, viisuvoittonsa. Toinen laulusolisti Tanel Padar oli hankkinut viisukokemusta jo edellisvuonna Tukholmassa tyttöystävänsä Inesin taustalaulajana. Tanel on myös Helsingissä Viroa edustaneen Gerli Padarin veli. Hänen kanssaan lavalla nähtiin arubalaissyntyinen Dave Benton ja neljän nuoren miehen muodostama taustalaulu- ja tanssiryhmä 2XL. Hömpästi humppaava ”Everybody” iski äänestäjiin yhdeltä kuulemalta, mutta sittemmin siitä ei ole muodostunut ikimuistoista tai erityisen rakastettua viisuklassikkoa.
Antiquen Helena Paparizou haki oppia myöhemmälle viisuvoitolleen.
Neljän viimeisen laulun joukossa kuultiin myös muut illan kärkikolmikkoon sijoittuneet laulut. Väliin änkesi vain Maltan Fabrizio Faniellon laulama kesäpoppis ”Another summer night”, joka sekin sijoittui topteniin. Sen jälkeen esiintyi vielä kahden välivuoden tauon pitänyt Kreikka uusin eväin. Ruotsissa majaa pitänyt ja menestystäkin saanut yhtye Antique ponkaisi pisteissä hienosti kolmanneksi. Bändin näyttävä laulusolisti Helena Paparizou palasi sooloartistina viisulavalle neljä vuotta myöhemmin ja vieläpä voittoisasti. Antiquen ”Die for you” on varmasti tämän karsinnan menestynein listahitti, jonka kuuleminen tänäkään päivänä suomalaisradiossa ei aiheuta ihmetystä. Esitykset päätti isäntämaa Tanska pirteän eläväisellä kantripoprenkutuksellaan ”Never ever let you go” sijoittuen hienosti hopealle. Vaikka Viron voittopisteet olivat korkeat, kahmi Tanskakin komean saldon. 177 pistettä on korkein koskaan saatu pistesaalis siihen mennessä, jolla ei ole voitettu euroviisuja.
Viro sai yhdeksän maan puhelinäänestäjiltä kaksitoista pistettä.
Tanel Padar oli voittaessaan 21-vuotias ja Dave Benton viisikymmenvuotias.
Monilta osin Kööpenhaminan viisut jäivät välivuodeksi kovasta yrityksestä huolimatta. Antiquen puhkisoitettua radiohittiä lukuun ottamatta uusia klassikoita ei syntynyt ja uraauurtavia elementtejä ei järjestelyistä viisuhistoriaan jäänyt. Väliaikanumerona esiintynyt tanskalaisyhtye Aqua oli sekin jo melkein menneen talven lumia. Seuraavalle vuodelle sääntöjä oli rukattu uusiksi ja tämän jälkeen pääsy seuraaviin kisoihin tuli viidelletoista eniten pisteitä saaneelle maalle sekä tietenkin tänä vuonna taukoa pitäneille maille, kuten Suomelle.

Vuoden 2001 kilpailukappaleet:
1. Alankomaat: Michelle – Out on my own (jaettu 18. sija, 16 pist.)
2. Islanti: Two Tricky – Angel (jaettu 22. sija, 3 pist.)
3. Bosnia-Hertsegovina: Nino Prses – Hano (14. sija, 29 pist.)
4. Norja: Haldor – On my own (jaettu 22. sija, 3 pist.)
5. Israel: Tal Sondak – Ein davar (16. sija, 25 pist.)
6. Venäjä: Mumiy Troll – Lady Alpine Blue (12. sijat, 37 pist.)
7. Ruotsi: Friends – Listen to your heartbeat (5. sija, 100 pist.)
8. Liettua: Skamp – You got style (13. sija, 35 pist.)
9. Latvia: Arnis Mednis – Too much (jaettu 18. sija, 16 pist.)
10. Kroatia: Vanna – Strings of my heart (10. sija, 42 pist.)
11. Portugali: MTM – So sei ser feliz assim (17. sija, 18 pist.)
12. Irlanti: Gary O’Shaughnessy – Without your love (21. sija, 6 pist.)
13. Espanja: David Civera – Dile que la quiero (6. sija, 76 pist.)
14. Ranska: Natasha St-Pier – Je n’ai que mon ame (4. sija, 142 pist.)
15. Turkki: Sedat Yuce – Sevgiliye son (11. sija, 41 pist.)
16. Iso-Britannia: Lindsay Dracass – No dream impossible (15. sija, 28 pist.)
17. Slovenia: Nusa Derenda – Energy (7. sija, 70 pist.)
18. Puola: Piasek – 2 Long (20. sija, 11 pist.)
19. Saksa: Michelle – Wer Liebe lebt (8. sija, 66 pist.)
20. Viro: Tanel Padar & Dave Benton feat. 2XL – Everybody (1. sija 198 pist.)
21. Malta: Fabrizio Faniello – Another summer night (9. sija 48 pist.)
22. Kreikka: Antique – Die for you (3. sija, 147 pist.)
23. Tanska: Rollo & King – Never ever let you go (2. sija, 177 pist.)