Viisufanin kiireisin viikonloppu edessä

Helmikuu päättyy kaikkien aikojen euroviisuviikonloppuun, kun kolmen päivän aikana saadaan valituksi peräti yhdeksän maan edustussävelmät eri puolilla Eurooppaa. Perjantain alkupaloina esitellään Turkin sisäisesti valitun Yüksek Sadakat -yhtyeen edustussävelmä. Varsinaisen karsintarupeaman aloittaa Itävalta, jonka karsintafinaali pidetään perjantaina. Lauantaina euroviisufinaalit saavat paikkansa Virossa, Tanskassa, Latviassa, Ukrainassa, Serbiassa ja Moldovassa. Kuuden viisufinaalin lisäksi lauantaina kisataan myös Ruotsin karsinnan viimeinen uusia lauluja sisältävä alkukarsinta sekä etsitään sopivaa solistia Kroatiassa. Jos lauantain karsintahulinat aiheuttavat viisukrapulaa, voi siitä toipua sunnuntaina seuraamalla Makedonian ja Slovenian finaaleja.


Viikonlopun jälkeen edustajat on valittu jo 30:ssä maassa ja tiivis tahti jatkuu vielä seuraavallakin viikolla. Silloin on keskiviikkona 2.3. vuorossa Kreikan finaali ja lauantaina 5.3. Kroatian ja Portugalin finaalit. Lisäksi sisäisten valintojen myötä edustuskappaleita tippuu julkisuuteen pikkuhiljaa. Karsintarupeama saadaan päätökseen Ruotsissa lauantaina 12.3. ja kaikkien osallistuvien maiden tulee julkistaa edustajansa 14.3. pidettävään EBU:n delegaatioiden kokoukseen mennessä.

Itävallan finaalia on edeltänyt internetkarsinta sekä radiossa kuultu 30 laulun semifinaali. Näistä esivaiheista tiensä finaaliin on selvittänyt kymmenen ehdokasta, joista edustaja valitaan puhelinäänestyksellä.

Itävallan finalistit:
1. Eva K. Anderson: I will be here
2. Nadine beiler: The secret is love
3. Leo Aberer & Patricia Kaiser: There will never be another you
4. Oliver Wimmer: Let love kick in
5. Alkbottle: Wir san do ned zum Spaß
6. Richard Klein: Bigger, better, best
7. Charlee: Good to be bad
8. Trackshittaz & Lukas Plöchl: Oida taunz!
9. WG: 10 sekunden glück
10. Klimmstein feat. Joe Sumner: Paris, Paris

Katso kaikki Itävallan finalistit sisältävä Youtube-soittolista

Viron karsintafinaali pidetään Nokia Concert Hallissa Tallinnassa ja sen juontavat Ott Sepp, Piret Järvis ja Lenna Kuurmaa. Finaalia on edeltänyt kaksi semifinaalia, joista puhelinäänestäjät ja ammattilaisraati ovat valinneet kymmenen finalistia. Finaalissa valinta suoritetaan yksinomaan puhelinäänestyksellä.

Viron finalistit:
1. Victoria: Baby had you
2. Noorkuu: Be my saturday night
3. Jana Kask: Don’t want anything
4. Getter Jaani: Rockefeller street
5. Outloudz: I wanna meet Bob Dylan
6. Mimicry: The storm
7. Orelipoiss: Valls
8. MID: Smile
9. Ithaka Maria: Hopa’pa-rei!
10. Rolf Roosalu: All & now

Katso kaikki Viron finalistit sisältävä Youtube-soittolista

Tanskan kymmenen finalistia julkistettiin alkuviikosta ja live-esitykset kuullaan siis lauantaina Ballerup Super Arenalla. Viime vuosina tutuksi tulleeseen tyyliin ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon pääsee asiantuntijaraadin ja puhelinäänestäjien yhteisvalinta neljä kappaletta, jotka kilpailevat toisiaan vastaan kahtena parina. Parien voittajat kisaavat lopulta edustuspaikasta. Viimeisillä äänestyskierroksilla valinta hoidetaan pelkästään puhelinäänestyksen voimalla.

Tanskan finalistit:
1. Anna Noa
2. Jenny Berggren: Let your heart be mine
3. Jeffrey: Drømmen
4. Le Freak: 25 Hours a day
5. Sine Vig Kjærgaard: You’ll get me through
6. Stine Kinck: Hvad hjertet lever af
7. Lee Hutton: Hollywood girl
8. Christopher Brandt: Emma
9. Kat & Justin Hopkins: Black & blue
10. A Friend in London: Tomorrow

Latvian 30 semifinalistia on kutistunut kahdentoista finalistin joukoksi. Voittaja valitaan kaksivaiheisessa äänestyksessä, jossa superfinaaliin etenee kolme parasta. Valinnan suorittaa asiantuntijaraati ja puhelinäänestäjät. Mukana on vuonna 2003 F.L.Y. yhtyeen jäsenenä Latviaa edustanut Lauris Reiniks.

1. Evija Sloka: Don’t stop the dance
2. Elina Krastina-Grence: Look back at me again
3. Ivo Grisninš-Grislis: Cinderella
4. Trianas Parks: Upside down
5. The Secretz: Summer night
6. Pienenu Vins: You are
7. Janis Stibelis: Let it be me
8. Oksana Lepska: Live on!
9. Musiqq: Angel in disguise
10. Blitze: Hop
11. D-Family: Daylight
12. Lauris Reiniks: Banjo Laura

Katso kaikki Latvian finalistit sisältävä Youtube-soittolista

Serbia kokeilee edellisvuotista karsintamenettelyään hieman jalostetusti. Viimeksihän Serbian yleisradioyhtiö RTS valitsi yhden säveltäjän, joka kynäili kolme ehdokasta ja valitsi niille sopivat esittäjät. Tällä kertaa säveltäjiä on kolme, mutta he ovat kaikki suku toisilleen. Aleksandra ja Kristina ovat siis Kornelija Bata Kovacin kaksi tytärtä. Säveltäjät ovat itse valinneet kappaleilleen esittäjät, paitsi Aleksandra Kovac joka laulaa kappaleensa itse.

1. Aleksandra Kovac: Idemo dalje
2. Nina: Caroban (Kristina Kovac)
3. The Breeze: Ring ring ring (Kornelija Kovac)

Moldovassa järjestettiin avoin sävellyskilpailu sopivan edustajan löytämiseksi ja kaikki ehdokkaat ovatkin olleet kuunneltavissa netissä. Näistä ehdotuksista on valittu Moldovan finaaliin peräti 25 ehdokasta, joista puhelinäänestäjät ja asiantuntijaraati yhdessä
valitsevat voittajan. Mukana kisaamassa on kaksi aikaisemmin Moldovaa edustanutta esiintyjää Natalia Barbu (2007) sekä Zdob si Zdub yhtye (2005).

Katso Moldovan 25 euroviisuehdokkaan nimet natfinals-verkkosivuilta

Ukrainan vaiherikas karsinta saadaan myös lauantaina pakettiin. Jo lokakuussa 2010 alkaneet alkukarsinnat ovat päästäneet jatkoon enemmän kappaleita, kuin pudottaneet sillä finaalissakin kisaa edelleen jopa 21 esitystä. Heidän joukossaan on Venäjää kotikisoissa vuonna 2009 edustanut Anastasiya Prihodko.

Katso Ukrainan 21 euroviisuehdokkaan nimet natfinals-verkkosivuilta

Sunnuntaina valitaan Entisen Jugoslavian tasavalta Makedonian ja Slovenian edustajat.

Katso Makedonian 20 euroviisuehdokkaan nimet natfinals-verkkosivuilta

Sloveniassa edustuspaikasta kisaa kymmenen ehdokasta, joukossa vuoden 2005 edustustehtävät hoitanut Omar Naber. Äänestys on kaksivaiheinen. Ensin asiantuntijaraati valitsee kärkikaksikon, joista puhelinäänestäjät valitsevat voittajan.

Slovenian finalistit:
1. Rock Partyzani: Time for revolution
2. Tabu: Moje luci
3. Nina Pušlar: Bilo lepo bi
4. Maja Keuc: Vanilija
5. Feliks Langus: Disko raj
6. LeeLooJamais: Slovenka
7. April: Ladadidej
8. Sylvain, Mike Vale & Hannah Mancini: Ti si tisti
9. Time to Time: Pravi cas
10. Omar Naber: Bistvo skrito je ocem

Myös Armenia edustajakappale oli tarkoitus valita tulevana lauantaina. Armenian edustajaksihan on jo aiemmin ilmoitettu laulajatyttö Emmy, joka esittää karsinnassa neljä sävelmää. Niistä parhaan valitsevat puhelinäänestäjät ja ammattilaisraati yhteistyössä. Ytimekkäästi nimetyt kappaleet ovat”Ayo”, ”Hi”, ”Boom Boom” ja ”Goodbye”. Emmyn isän kuoleman johdosta Armenian karsintaa on nyt kuitenkin lykätty näillä näkymin viikolla.

Katso karsintojen tarkat alkamisajat Viisukuppilan kalenterista