EBU ei sulattanut Valko-Venäjän kappaletta

Euroviisut nousivat eilen torstaina myös Suomen suurimpien medioiden otsikoihin kun Euroopan yleisradioliitto EBU ilmoitti, että tiistaina maan edustuskappaleeksi paljastettu Galasy Zmesta -kokoonpanon ”Ya Nauchu Tebya” (suom. Minä opetan sinua) ei sellaiseen sovi viisulavalle.

Yhtyeen jäsenten tiedetään lukeutuvan itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukašenkan kannattajiin ja he ovat julkisesti muun muassa kritisoineet maan hallintoa vastustavia mielenosoittajia. Kilpailukappaleessa lauletaankin esimerkiksi, että ”Minä opetan sinua tottelemaan”.

EBU ei kuitenkaan ole suoralta kädeltä sulkenut Valko-Venäjää, Galasy Zmesta tai edes kyseistä kappaletta kisasta. Sen sijaan EBU on lähestynyt maan yleisradiota BTRC:ta ja ilmoittanut, että tällaisenaan kappaletta ei Euroviisuihin hyväksytä. Mikäli Valko-Venäjä haluaa mukaan Rotterdamin viisuihin mukaan, kappaleen sanat tulee joko muuttaa tai tilalle tulee valita kokonaan uusi kappale. Lähipäivät näyttävät tekeekö BTRC vaaditut muutokset vai vetäytyykö maa kokonaan toukokuun kisoista.

Keskustele aiheesta foorumillamme

Kuva: EBU