Esittelyssä Albania: Eneda Tarifa – Fairytale

eneda1Eneda Tarifa (synt. 30. maaliskuuta 1982) on tiranalaissyntyinen laulaja ja tv-juontaja, jonka muusikonura alkoi vuonna 2002, jolloin hän osallistui myöhemmin Albanian euroviisukarsintana tunnettuun Festivali i Këngësiin kappaleella ”Qëndroj” (”Pysähtyä”). Vuonna 2006 Eneda osallistui Albanian suurimpaan laulukilpailuun Kënga Magjikeen kappaleella ”Rreth zjarrit tënd” (”Tiedon palo”) ja sijoittui peräti neljänneksi. Seuraavana vuonna hän osallistui jälleen Festivali i Këngësiin, joka siinä hetkessä toimi jo Albanian viisukarsintana, ja sijoittui kymmenenneksi kappaleellaan ”E para letër” (”Ensimmäinen kirjain”). Hänet on myös palkittu Çesk Zadeja -palkinnolla, joka on saanut nimensä ”albanialaisen musiikin isältä”.

Ennen 2016 euroviisuedustuspaikkaa Eneda Tarifa ehti osallistua vielä muutamiin paikallisiin laulukilpailuihin. 2008 Kënga Magjikessa hän sai 577 pistettä kappaleellaan ”Zëri im” (”Ääneni”) ja 2010 hän meni ja voitti Top Fest 2010 -kilpailun kappaleellaan ”Me veten” (”Itsekseni”). Voitosta seurasi epäsuorasti se, että hän pääsi juontamaan ”Portokalli” (”Oranssi”) -nimistä ohjelmaa Top Channel -tv-kanavalle. Siinä ”lyhyesti” Eneda Tarifan historia albanialaisissa laulukilpailuissa ennen vuotta 2015… Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen ilmoitettiin, että Eneda olisi mukana Festivali i Këngësin 54. kilpailussa. Enedan lisäksi mukana oli 29 muutakin toiveikasta artistia tai yhtyettä, ja ensimmäistä kertaa koskaan kappaleet julkaistiin studioversioina ennen semifinaaleja.

eneda2Jotkin perinteet siis murtuivat, jotkut taas eivät. Hyvin perinteiseen tapaan Festivali i Këngës käytiin tänäkin vuonna juuri joulupyhien jälkeen. Ensimmäinen semifinaali 25. joulukuuta, toinen 26. ja suuri finaali 27. joulukuuta. Kummastakin semifinaalista jatkoon pääsi 11 parasta, joten finaalissa kappaleita oli peräti 22 kappaletta. Muutamia fanisuosikeitakin mahtui mukaan, mutta tyypillisen yllättävään albanialaiseen tapaan voittaja tuli hieman puskista. ”Përrallë” (”Satu”) oli kappaleen nimi, jolla Eneda Tarifa hurmasi albanialaistuomariston ja vei kilpailun nimiinsä. Liki tasan kuukauden päästä voitostaan Eneda ilmoitti, että kappale tullaan kääntämään englanniksi viisuja varten ja että kappaleen nimi olisi ”Fairytale Love” (”Saturakkaus”). Myöhemmin nimi typistyi muotoon ”Fairytale” (”Satu”), ja lopullinen versio kappaleesta musiikkivideoineen julkaistiin 13. maaliskuuta.

Siitä, oliko kielenvaihto ja uusi versio onnistunut ratkaisu vai ei, voidaan olla montaa mieltä, mutta vuoden 2009 viisuvoittajan Alexander Rybakin nimikaimakappaleella Albania joka tapauksessa tavoittelee finaalipaikkaa toisesta semifinaalista 12. toukokuuta. Eneda Tarifa kipuaa satuineen lavalle semifinaalin toiseksi viimeisenä. Selvittääkö Albania tiensä toista kertaa putkeen suureen Euroviisufinaaliin, vai onko kaikki silkkaa satua? Sen näemme toukokuussa. (Pahoittelemme albaniankielisten kappaleennimien suomennoksissa ilmeneviä mahdollisia virheellisyyksiä.)

Katso albaniankielinen karsintaesitys

Katso esikatseluvideo

Teksti: Olli Tamminen

Kuvat: Renuar Locaj

eneda3