Esittelyssä Georgia: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold

Lolitaz114. joulukuuta 2015 Georgian yleisradioliitto latasi vahingossa nettisivuilleen kuvan epämääräisestä miespoppoosta, jota välittömästi alettiin epäillä Georgian seuraaviksi viisuedustajiksi. Ongelma oli siinä, että oikein kukaan ei tuntunut tietävän, keitä kuvassa esiintyneet miekkoset olivat. Epäiltiinpä kahta heistä hetken aikaa jopa Eldrinen (Georgia 2011) jäseniksi.

Peräti yhden päivän mittaisen massiivisen tunnistusoperaation jälkeen miekkosten henkilöllisyys lopulta kuitenkin paljastui. Yhtye, joka edustaisi Georgiaa 2016 Euroviisuissa olisi nimeltään Young Georgian Lolitaz. Kokoonpanon täydentäisi solisti Nika Kocharov. Bändi kutsuu musiikkiaan vaihtoehtoindierockiksi, ja erikoisen genren tueksi yhtyeeltä löytyy vähintään yhtä erikoisia kappaleennimiä. Esieuroviisulliseen tuotantoon kuuluu muun muassa kappale nimeltä ”Gay Swimmer” (”Homouimari”).


Lolitaz2Sisäisen valinnan sijaan Georgian yleisradioliitto GBP päätti julkaista avoimen sävellyskilpailun, jonka avulla poppoolle haettaisiin edustusbiisiä. Kappaleen ehdot olivat kuitenkin melkoisen tiukat. Tässä suora lainaus siitä, mitä haluttiin: ”Melodic song structure of alternative and indie rock with electronic beats, synths and/or samples, and club orientation of post-disco dance music.” Nämä ehdot täyttäviä kappaleita saatiin kuitenkin kasaan sen verran, että viiden kappaleen suuruinen karsinta saatiin järjestettyä. Kappaleet julkaistiin 3. helmikuuta, ja tulostenjulkistus oli paria viikkoa myöhemmin. Kappaleet olivat odotetusti hieman… erikoisia, ja jakoivat ihmisten mielipiteet voimakkaasti. Toisten mielestä ne olivat taidokkaita ja mielenkiintoisia ja toiset pitivät niitä suurena kurana.

Mielipiteiden eroavaisuuksista huolimatta voittaja ja edustaja saatiin. Kappale ”Midnight Gold” (”Keskiyön kulta”) meni ja voitti ennen muita tarjokkaita. Yllättävintä taisi olla se, että pienoiseen fanisuosioon noussut ”Weagree” (”Meolemmesamaamieltä”) jätettiin karsinnassa toiseksi viimeiseksi. Kuten muutkin karsinnan kappaleet, myös ”Midnight Gold” on saanut hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Kiistämättä se on yksi vuoden erikoisimmista kappaleista, mutta ainakin epäeuroviisuista pitävät fanit ovat kappaleelle lämmenneet. Georgia esiintyy Euroviisujen toisen semifinaalin kolmanneksi viimeisenä, ja sen menestymismahdollisuuksia on melko haastavaa veikata. Kampeaako vaihtoehtoindierockyhtye Young Georgian Lolitaz Nika Kocharov solistinaan Georgian finaaliin toista kertaa putkeen? Sen näemme toukokuussa.

Katso kappaleen esikatseluvideo

Teksi: Olli Tamminen

Kuvat: Nika Kramer ja Teimuraz Kvirkvelia

Lolitaz3