Esittelyssä Itävalta: Zoë – Loin d’ici

zoe1Zoë Straub, tuttavien kesken pelkkä Zoë, on itävaltalainen artisti, joka näki päivänvalon Wienissä joulukuun ensimmäisenä päivänä armon vuonna 1996. Laulamisen lisäksi hän on tunnettu lauluntekijänä ja myös näyttelijänä. Musiikki on ollut osa Zoën elämää aina, sillä hänen vanhempansa Christof ja Roumina Straub ovat tuttuja Papermoon-duetosta. Viisufaneille duo saattaa etäisesti lyödä kelloja, sillä se osallistui vuonna 2012 Itävallan viisukarsintaan kappaleella ”Vater, father, mon père”. Voittoa ei tuolloin herunut, mutta ei sitä herunut eräälle Conchitallekaan, joten ehkä Zoën vanhemmilla on vielä toivoa viisuvoittoon.

Jo 6-vuotiaana Zoë pääsi osalliseksi vanhempiensa musiikkiprojektista, ja hän feattasi vanhempiaan kappaleessa ”Doop Doop (Baby Remix)”. Vuonna 2007 Zoë osallistui paikalliseen Tenavatähteen ja esitti siellä viisuvoittaja-Nicolen kappaleen ”Engel ohne Flügel”. Tuohon aikaan hän myös opiskeli Wienin ranskalaisessa lukiossa. Vuonna 2015 Zoën musiikillisessa urassaan alkoi tapahtua. Hän esiintyi Vorstadtweiber-tv-sarjassa, ja otti ensimmäistä kertaa osaa Itävallan euroviisukarsintaan. Tuolloin kappaleen nimi oli ”Quel filou” (”Mikä pälli”) ja se sijoittui The Makemakesin voittamassa karsinnassa kolmanneksi. Kappaleen oli säveltänyt Zoë itse isänsä Christofin kanssa. The Makemakesin kohtalo tiedetään, ja voimmekin vain arvailla, olisiko pienoista fanisuosiota nauttinut ”Quel filou” tuonut Itävallalle enemmän pisteitä. Tai noh, pisteitä ylipäätään.

zoe 2Mutta Zoë ei kolmannesta sijasta lannistunut, vaan lähti uudelleen yrittämään maansa 2016 viisukarsintaan. Tällä kertaa kilpailukappaleen nimi oli ”Loin d’ici” (”Kaukana täältä”), ja se ponnahti välittömästi Itävallan karsinnan ylivoimaiseksi voittajasuosikiksi. Tälläkin kertaa Zoë oli itse tuottanut kappaleen isänsä kanssa. Ennen Itävallan karsintafinaalia kappaleesta oli olemassa vain liki neljän ja puolen minuutin pituinen versio, ja mietittiinkin, miten teos mahtaisi toimia viisumitassa. Zoë näytti huolet kuitenkin turhiksi julkistaessaan kolmeminuuttisen euroviisuversion. Hyväntuulinen kappale oli säilyttänyt vahvuutensa typistettynäkin.

Osa viisufaneista suhtautui kappaleen voittomahdollisuuksiin penseästi. Äänestäisikö Itävalta todella Euroviisuihin ranskankielisen kappaleen? Epäilyt osoittautuivat turhiksi, sillä 12. helmikuuta Zoë lumosi koko Itävallan ja lunasti edustuspaikan ennen Elly V:tä, vaikka tämä olikin karsintojen ensimmäisen kierroksen voittanut. Mahtaa Ellyä V:tuttaa. Karsinnan jälkeen Zoë nousi nopeasti viisufanien suosikkien joukkoon. Viisukuppilan yhteispuntarissakin kappale on koko vuoden kellunut selkeästi top-10:ssä, ja alkukaudesta se piti sijoituksensa jopa top-3:ssa.

Monet viisufanit ovat povanneet Itävallan olevan tänä vuonna ”floppaava fanisuosikki”, mutta näitä asioita ei koskaan voi tietää etukäteen. Voihan olla, että Zoën karisma ja kappaleen hyväntuulisuus kantavat vaikka kuinka korkealle. Tänä vuonna ei kovin montaa aurinkoisuuden tai positiivisuuden avulla mieleen jäävää kappaletta ole, joten ehkä se on Loin d’icin etu. Itävalta kilpailee 2016 Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa, joten tiistaina 10.5. näemme, miten Zoën käy. Onko menestys kaukana täältä, vai jatkaako Zoë Conchitan jalanjäljissä?

Katso kappaleen karsintaesitys

Katso kappaleen musiikkivideo

Teksti: Olli Tamminen

Kuvat: ORF / Milenko Badzic