Euroviisujen ensimmäinen semifinaali kilpaillaan tänään – tutustu artisteihin nyt!

Vuoden odotus päättyy tänään, kun vuoden 2022 Euroviisujen ensimmäinen semifinaali kilpaillaan Torinossa. Tänään kymmenestä finaalipaikasta kilpailee seitsemäntoista artistia. Mukana ovat muun muassa ennakkosuosikit Ukraina ja Kreikka sekä Suomen naapurimaa Norja. Suorista finalisteista lähetyksessä esitellään Ranskan ja Italian kappaleet. Viisukuppilan ja ESCSTATS.comin yhteinen finalistiveikkaus julkaistaan myöhemmin tänään.

1.:albania: Albania: Ronela Hajati – Sekret

Kilpailun avaa Albanian Ronela Hajati. Albanian pääkaupungissa Tiranassa syntynyt Ronela kiinnostui taiteista jo nuorena opiskellen sekä balettia että pianonsoittoa. Albania valitsi edustajansa joulun ja uudenvuoden välissä perinteisen Festival i Këngës -laulukilpailun kautta. Vuonna 2021 järjestetty festivaali oli järjestyksessään jo 60.

Tutustu edustajaan tästä!

2. :latvia: Latvia: Citi Zēni – Eat your salad

Latvia kannustaa kappaleellaan kasvissyöntiin ja ympäristöystävälliseen elämäntapaan. Citi Zēni (Toiset pojat) edustaa maata kappaleella “Eat your salad” (Syö salaattisi). Kappale keräsi suosiota muun muassa mobiilisovellus TikTokissa jo ennen Latvian viisukarsintana toimivan Supernovan finaalia. 

Tutustu edustajaan tästä!

3. :liettua: Liettua: Monika Liu – Sentimentai

Liettuan vuoden 2022 edustusviisu on ensimmäistä kertaa sitten 90-luvun kokonaan liettuan kielellä. Oman musiikkiuransa lisäksi maata edustava Monika on toiminut Liettuan The Voice -ohjelman valmentajana sekä paikallisen Masked Singer -ohjelman panelistina. 

Tutustu edustajaan tästä!

4. :sveitsi: Sveitsi: Marius Bear – Boys do cry

Kaksi vuotta peräkkäin kilpailun viiden kärkeen sijoittunut Sveitsi ei järjestänyt tänäkään vuonna karsintaa, mutta kappaleen valintaan osallistui 100-henkinen, sveitsiläisistä koottu raati sekä 23-henkinen ammattilaisraati. Kappaleen ”Boys do cry” kautta Marius haluaa kannustaa yleisöä uskaltamaan paljastamaan heikkoudet ja itkemäänkin, kuten hän itsekin uskaltaa.

Tutustu edustajaan tästä!

5. :slovenia: Slovenia: LPS – Disko

LPS, eli Last Pizza Slice (viimeinen pizzapala), perustettiin vuonna 2018 yhtyeen jäsenten tavatessa koulunsa musiikkiluokassa. Kappale kertoo päähenkilön näkökulmasta katsottuna epäonnistuneesta illasta diskossa, sillä päähenkilön katseen kiinnittänyt henkilö lähteekin toisen matkaan. Kappaleen sanoituksessa viitataan myös bändin jäseniin, jotka soittavat tässä kuvitteellisessa diskossa.

Tutustu edustajaan tästä!

Ukrainan Kalush Orchestra kuuluu kilpailun ennakkosuosikkeihin. Kuva: EBU / Corinne Cumming

6. :ukraina: Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania

Ukrainan kansallisen karsinnan voitti Alina Pash, mutta lipun Torinoon sai toiseksi sijoittunut Kalush Orchestra. Pashin väitettiin vierailleen Krimillä vuonna 2015 laittomasti Venäjän kautta, mutta artisti ilmoitti itse vetäytyvänsä pois kisasta ennen virallisen tutkinnan loppumista. Tästä syystä toiseksi tulleelle Kalush Orchestralle tarjottiin edustuspaikkaa. Ukraina on vedonlyöjien tilaistoissa vuoden suurin ennakkosuosikki.

Tutustu edustajaan tästä!

7. :bulgaria: Bulgaria: Intelligent Music Project – Intention

Bulgaria oli ensimmäinen maa, joka julkaisi kappaleensa vuoden 2022 Euroviisuihin. Intelligent Music Project -yhtyeen “Intention” julkaistiin jo joulukuun alussa. Yhtyeen on perustanut bulgarialainen liikemies Milen Vrabevski, joka on myös kirjoittanut kaikki yhtyeen kappaleet.

Tutustu edustajaan tästä!

8. :alankomaat: Alankomaat: S10 – De diepte

Huippusuosioon kotimaassaan noussut 21-vuotias S10 edustaa Alankomaita hollannin kielellä, jolla maa on kilpaillut viimeksi vuonna 2010. Edustuskappaleen vastaanotto on ollut Hollannissa erinomainen. Kevään aikana se on noussut parhaimmillaan paikallisen singlelistan sijalle kaksi.

Tutustu edustajaan tästä!

9. :moldova: Moldova: Zdob și Zdub & Frații Advahov – Trenulețul

Zdob și Zdub on kilpaillut Euroviisuissa kolmella eri vuosikymmenellä. Yhtyeen rummuttavasta mummosta kertova “Boonika bate doba” sijoittui finaalin sijalle 6. vuonna 2005 ja vuonna 2011 he sijoittuivat finaalissa sijalle 12. kappaleella “So lucky”. Tänä vuonna he edustavat Moldovaa yhdessä Advahovin veljesten kanssa.

Tutustu edustajaan tästä!

10. :portugali: Portugali: Maro – Saudade, saudade

Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa vuonna 1994 syntynyt Mariana Secca suunnitteli opiskelevansa eläinlääkäriksi, mutta 19-vuotiaana hän innostuikin musiikista. Taiteilijanimellä Maro esiintyvä Mariana on opiskellut Massachusettsissa sijaitsevassa musiikkiopistossa Berklee College of Musicissa ja asunut myös Los Angelesissa.

Tutustu edustajaan tästä!

11. :kroatia: Kroatia: Mia Dimšić – Guilty pleasure

Aiemmin käännöstieteitä opiskellut Mia aloitti musiikkiuransa Džentlmeni-yhtyeen solistina ja pääsi yhtyeen riveissä esiintymään muun muassa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Tämän jälkeen hän on luonut menestyksekästä uraa Kroatiassa. Vuonna 2020 julkaistiin Mian itsensä kirjoittama muistelmateos Cesta do sna, Tie unelmaan.

Tutustu edustajaan tästä!

12. :tanska: Tanska: Reddi – The show

Ruotsalais-tanskalainen tyttöbändi Reddi voitti Tanskan Dansk Melodi Grand Prix -kilpailun ensimmäisellä singlellään “The show”. Yhtyeessä rumpuja soittava Ihan Haydar on myös edustanut Tanskaa jo kertaalleen Euroviisuissa, vuonna 2012 Soluna Samayn bändissä.

Tutustu edustajaan tästä!

13. :itavalta: Itävalta: LUM!X feat. Pia Maria – Halo

Eiffel 65 -yhtyeessä vaikuttaneen Gabry Ponten kanssa yhteistyötä tehnyt LUM!X on julkaissut jo useita satoja miljoonia soittokertoja Spotifyssa keränneitä hittejä. Edustuskappaleen ”Halo” tekijätiimistä löytyy LUM!Xin ja Gabry Ponten lisäksi muun muassa rock-legenda Gene Simmonsin tytär Sophie Alexandra Tweed-Simmons sekä “Salsa tequila” -hitistäkin tuttu Anders Nilsen.

Tutustu edustajaan tästä!

14. :islanti: Islanti: Systur – Með hækkandi sól

Siskokset Sigríður, Elísabet ja Elín Eyþórsdóttir edustavat Islantia. Heidän mukanaan viisulavalla on myös veli Eythor. Sisarusten koko perhe on musikaalinen, sillä heidän äitinsä Ellen Kristjánsdóttir on niin ikään laulaja, ja isä  soittaa kosketinsoittimia sekä säveltää musiikkia. 

Tutustu edustajaan tästä!

15. :kreikka: Kreikka: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die together

Viime vuonna Kreikkaa edusti hollantilais-kreikkalainen Stefania ja tänä vuonna Norjassa syntynyt Amanda Georgiadi Tenfjord. Artistiuransa lisäksi Amanda on opiskellut lääketiedettä Trondheimissa.

Tutustu edustajaan tästä!

Norjaa edustaa Subwoolfer, eli veljekset Keith ja Jim sekä DJ Astronaut. Kuva: EBU / Corinne Cumming

16. :norja: Norja: Subwoolfer – Give that wolf a banana

Subwoolfer perustettiin jo 4.5 miljardia vuotta sitten Kuussa. Veljekset Keith ja Jim ovat siitä asti valloittaneet musiikillaan planeetan yksi kerrallaan. Omien sanojensa mukaan he ovat nykyisin koko galaksin suosituin pop-yhtye. Euroviisuihin he osallistuvat sanojensa mukaan maailmankaikkeuden parhaimmalla kappaleella.

Tutustu edustajaan tästä!

17. :armenia: Armenia: Rosa Linn – Snap

Ensimmäisen semifinaalin päättää Armeniaa edustava Rosa Linn. Hän pyrkii seuraamaan Armenian Malénan voitokkaita jalanjälkiä, sillä tämä voitti lasten Euroviisut viime vuonna maansa edustajana kappaleella “Qami qami”.

Tutustu edustajaan tästä!

Vuoden 2022 Euroviisujen ensimmäinen semifinaali nähdään Suomessa Yle TV1:llä kello 22 alkaen.

Pääkuva: Nathan Reinds / EBU